familia

SAVA FRANOVIĆ I STRAHINJA MALIN: Kreativna botanika fascinantnih Novosađana

SAVA FRANOVIĆ I STRAHINJA MALIN: Kreativna botanika fascinantnih Novosađana

Moderno doba donosi  brz život, manjak vremena i nedostatak empatije prema ljudima, životinjama i biljkama. Ipak, oni koji bi voleli da svoj prostor oplemene biljnim carstvom, znajući njihove benefite, a nemaju vremena za brigu oko istih – dva izuzetna mladića osmislila su idejno rešenje!

Naočiti momci, Sava Franović i Strahinja Malin, vrlo posvećeni onome što vole i rade, opredelili su se za ne baš muški san – gajenje biljaka. Ali, kakvih?

-Ovo su biljke iz Južne i Srednje Amerike kojima ne treba zemlja, zbog čega ih zovu vazdušastim biljkama. Tillandsia je najpoznatija među njima, ima ih nekoliko stotina vrsta, a sve što joj je neophodno uzima iz listova najviše. Naravno da zahteva vodu. Ali i minimum obaveza.

Vazdušaste biljke su dekorativne, a vi ste se potrudili da sve to podignete na jedan viši, luksuzan nivo.

-Naše biljke su raj za oči hedonista, esteta koji umeju ulepšati svoj prostor, koji žele nešto malo a efektno. Kada upakujemo biljku u specijalno dizajnirano staklo, drvo, posebno elegantne stalke, koje takođe sami kreiramo u svojoj radionici, deluju impresivno i očaravajuće, prava je šteta da ne dekorišete vaš prostor, bio to kutak za rad, kancelarija, dom ili kafić.

PRIVATNA ARHIVA

Koliko je Srbija pogodno tržište, ima li zainteresovanih za vaš proizvod?

-Srbija, naročito Novi Sad je izuzetno dobro tržište, da smo i sami iznenađeni, sad već možemo slobodno reći brendom koji smo napravili, a da ne zvučimo pretenciozno. Kada izmiksujemo dar za lepo, Strahinjino dobro oko, s obzirom na to da se bavi fotografijom, uz pomoć sestre novinarke, napravili smo takav paket, sa lepo dizajniranim uputstvom i izuzetnu pažnju posvećujemo baš tome – estetici, pakovanju, dizajnu, a zadovoljstva kupaca koji se vraćaju svakako su potvrda da nastavimo dalje, kaže Sava.

Tilandsija nije samo egzotična biljka.

-Pored egzotike, učvršćena za kamen, školjku, komad drveta, staklenu kuglu, lepu saksiju, ona apsorbuje elektromagnetno zračenje, tako da njene gazde štiti od električnih aparata koji emituju elektrosmog i zrače.

Koje još vrste zainteresovani mogu pronaći u vašem botaničkom carstvu?

-Abdita ima zelene listove koji mogu menjati boju, što deluje impresivno, Junicea je u našem urbanom aranžmanu više za savremen prostor, Jonata se poklanja za useljenje jer simbolizuje nov početak, Meduza koja baš liči na meduzu donosi kreativnu energiju i  inspiraciju pa nije zgoreg pokloniti onome ko je kreativac, dok se Harisi, koja potiče iz džungle, uklapa kod vlasnika koji umeju da se prepuste neobjašnjivom. Svaka biljka nosi sa sobom i određenu priču.

PRIVATNA ARHIVA

Kako okolina gleda na dva lepa momka koji pažnju i brigu posvećuju biljkama?

-Atrakcija smo. Imamo primarne poslove, ovo je samo hobi i ljubav koja se polako pretvara u ozbiljan biznis. Jedini smo na ovim prostorima, što nas čini srećnim i kada ljudi vide koliko smo edukovani i trudoljubivi, zaista deluju iznenađeno. Nesvakidašnje je, ali to daje još veću čar celokupnoj priči.

PRIVATNA ARHIVA

Kada poželite da nekog obradujete poklonom, neka budu to kreativna i neobične  biljke brenda Familia Airplant. Vi ćete zasigurno impresionirati i ostaviti dobar utisak, a primalac će biti neizmerno zahvalan što najzad može biti okružen jedinkom koja nije zahtevna za održavanje, a donosi pozitivan uticaj.

PRIVATNA ARHIVA

autor: Nikea Vučetić

izvor: Novosadski reporter

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari