Deset u pola

PREMIJERA FILMA DESET U POLA: ĆEVAPI, SARAJEVSKI BREND

PREMIJERA FILMA DESET U POLA: ĆEVAPI, SARAJEVSKI BREND

Pre par dana imali smo priliku da odgledamo jednu divnu bosansko-hercegovačku komediju, na ekskluzivnoj premijeri u bioskopu „Arena Cineplex“, Oskarovca Danisa Tanovića, koji je ujedno i ko-scenarista sa Nikolom Kuprešaninom, pod nazivom „Deset u pola“.

FOTO: Aleksandar Živaljević

Ne, ovo nije priča o ćevapima, brendu Sarajeva, iako se jesu pekli tokom snimanja, iako nam jeste nailazila voda na usta, iako su mirisali preko bioskopskog platna. Ovo je priča o prijateljstvu, zaigranom, prostodušnom. Priča koja budi u nama stare vrednosti, zaboravljene u ovom manjku empatije u kojem živimo svakodnevno. Priča u kojoj nam je doputovalo Sarajevo: fildžani, kahva, čaj, kaldrma, a duh čovečnosti i ljudskosti oseti se tokom 90 minuta!

U glavnoj ulozi je Branko Đurić Đuro, vlasnik jedne ćevabdžinice, čiji sin Orhan se zabavlja sa Lanom, ćerkom drugog vlasnika ćevabžinice kojeg igra Izudin Bajrović. Kada čuvena food vlogerka iz Zagreba, glumica Anja Matković, postavi krucijalno pitanje: Gde se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu, kojim im je „zakuvala čorbu“, prijateljstvo ove dvojice ugostitelja stavlja se na test. Kao i ljubav njihove dece. Iako je snimanje trajalo svega tri nedelje, u Sarajevu i tokom pandemije, reditelj Danis uspeo je da nas dobro nasmeje, da nam pokaže koliko je prijateljstvo važno, kao i snaga porodice, kao i da nam prikaže Baščaršiju iz nekog drugog, zanimljivijeg ugla. Samo za Novosadski reporter Branko Đurić, nakon što se prošetao crvenim tepihom i poklonio novosadskoj publici, izjavio je: "Ja sam vegetarijanac pa nisam jeo ćevape na snimanju. Ćevapi su samo ukras ove priče, a zapravo je ovo film o prijateljstvu i ljubavi. Ovom romantičnom komedijom uspeli smo da glumački i produkcijski predstavimo grad na najbolji način, jer je cela ekipa na neki način vezana za Sarajevo."

FOTO: Aleksandar Živaljević 

Iako je Heleni Vuković ovo bila prva filmska rola, odlično se snašla u ulozi mlade, hrabre Lane, koja je po dolasku iz Berlina u kojem je obučena za kulinarku, sada poželela da donese neke novine u svoje rodno Sarajevo, iako njen otac samo želi da mu ona podari unučiće. U filmu se pojavljuje i Goran Navojec koji drži kafanicu u koju svi svraćaju. Svečanoj premijeri prisustvovao je i Izudin Bajrović koji je za naš portal rekao: "Ovo je četvrti projekat koji radim sa Danisom i sa njim je super raditi, jer nije zahtevan i tačno zna šta može dobiti od glumca. Sada krećemo u snimanje jedne serije, naš zajednički peti projekat. Sa puno reditelja sam radio a jedna od najlakših i najproduktivnijih saradnji je sa Tanovićem i ovo nije ulizivanje njemu. On je ovu ulogu pisao imajući mene u glavi i tako mi je i rekao – da ja samo budem ja. Kada sam video scenario, odmah sam se zaljubio u ulogu. Posle teških priča koje izlaze iz nas, ovo nam je trebalo. Lepa, smešna priča", tvrdi glumac.

Film „Deset u pola“ otvorio je 27. Sarajevo Film Festival, a pre toga je prikazan u Turskoj i u Dohi u Kataru. U našim bioskopima je na repertoaru od 2. decembra.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari