Andrijaan Rokvic

ANDRIJANA ROKVIĆ: Dama koja neobično inspiriše

ANDRIJANA ROKVIĆ: Dama koja neobično inspiriše

Andrijana D. Rokvić je prva i jedina klasična crossover umetnica u Švedskoj – koncertna pijanistkinja koja uspeva da klasičnu muziku pretvori iz one dosadne i uspavljujuće, po rečima mlađih generacija, u slušljivu, interesantnu i primamljivu.

Osim skandinavske publike, koja srdačno i toplo prihvata ovu damu za klavirom, Andrijana se komotno može pohvaliti kako se njeno stvaralaštvo sluša u celom svetu, naročito nakon nedavno izdatog albuma sa osam kompozicija, pod nazivom „Chasing dreams“, koji se može preslušati na svim digitalnim platformama.

Međunarodnu karijeru započela je u Malmeu, a višegodišnjim nadahnućem i ljubavlju prema ovoj vrsti stvaranja, uspela je da postane sinonim za klasični „crossover“ u celoj Evropi!

Pored vrhunskog talenta, predivnog izgleda i rada na sebi, ova vrsna umetnica govori čak četiri jezika, i predaje deci u školi za osnovno muzičko obrazovanje.

Počeci nove vrste muziike – „crossover“, datiraju još od vremena kada su se mešali bluz i rok, iako zapravo pažnju stiču tokom 90-ih, i podrazumevaju kombinaciju klasične muzike sa elementima moderne.

Andrijanin stil odiše strašću, ženstvenošću a ljubav i talenat – nemerljivi su. Njena posećenost oseti se kroz svaku notu, izlazi joj iz svake pore, originalnosti joj ne manjka, pa je prava šteta ne uključiti ton i ne uživati, ne prepustiti se melodiji koja će vas svakako poneti, gde god se nalazili, šta god radili!

Artistkinja tvrdi da kroz instrumentalnu muziku sami razvijate maštu i fantaziju, jer je svi različito doživljavamo, svaki put drugačije, u zavisnosti od raspoloženja i to je ono što čini ovu predivnu izvođačicu tako spektakularnom!

Prvi put je čula Šopena na vokmenu davnih dana i još tada je, kroz suze, naježena, uzviknula: „Ja ću ovo da sviram!“, a uspela je da otvori put ka klasici i onima koji nikada nisu imali emociju ka istoj. Jer Andrijana unosi baš to - emociju.

Impresivno, nepredvidivo, s puno adrenalina, atraktivne interpretacije, samo su neki od komentara na prvo slušanje. Na drugo se potpuno zaljubite u ono što ona radi.

I hvala joj što je uspela da barem malo doprinese negovanju kulture na ovaj način.

Kroz muziku u kojoj se duša istovremeno i plače i smeje.

Autor: Nikea Vučetić

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari