jasmina đurić

JASMINA ĐURIĆ: Magičnim rukama od stiropora do umetničkog dela

JASMINA ĐURIĆ: Magičnim rukama od stiropora do umetničkog dela

Od papira, gline, peska, može ljudska ruka svašta da napravi, ali da će jedan običan stiropor stvoriti dekoracije koje izgledaju poput živih, nismo ni pretpostavili dok nismo upoznali divnu Jasminu Đurić iz Ravnog Srema, Donji Petrovci.

Tridesetogodišnja Jasmina stvara neverovatna remek – dela od ovog materijala koji neretko izaziva da se koža naježi ili da šuškanje s istim izazove nervozu.

Kod nje ne dovodi do nervoze, nego do božanstvenih kreacija kojima možete ulepšati prostor, najčešće za dečji rođendan.

-Dekoracije sam počela da radim pre pet godina. Učila sam od žene kod koje sam radila, a vrlo sam brzo otkrila da i sama posedujem dar za lepo i umetnost. U početku mi je bilo teško. Znate, treba pronaći olovke, tonere, alate za rezanje takvog materijala koji lako pukne i kruni se, ali sam savladala vremenom i  sada samo uživam radeći.

Šta najčešće pravite?

-Uglavnom su to crtani junaci, aktuelni, kao što su „Patrolne šapice“, koje prodajem širom Srbije a moram se pohvaliti da je nekoliko radova odletelo za Kanadu, Austriju i Švajcarsku. Tamo se daleko mnogo više ceni hand made nego ovde.

Kako ljudi reaguju kada otkrijete da je stiropor u pitanju, jer se na prvi pogled to ne primeti?

-Reakcije su pozitivne, a mališani su mi najbolje mušterije!

Koliko vremena vam je neophodno za stvaranje jednog crtanog junaka?

-Oko osam sati, otprilike. Skiciranje, sečenje, bojenje, pakovanje...ima tu mnogo posla.

Koji vam je najteži deo posla?

-Najkomplikovanije mi je pakovanje, jer nosi veliku odgovornsot, naročito strepim da li će stići ceo komad do mušterije, s obzirom na lomljivost.

Ova mlada i talentovana umetnica toilko verodostojno prikazuje omiljene dečije junake da komotno možete u prirodnoj veličini da zagrlite Miki Mausa i ulepšate svoj prostor!

autor: Nikea Vučetić

izvor: Novosadski reporter

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari