PREMIJERA FILMA: U svetu zla, budi Diana Budisavljević: Jecaji na novosadskoj premijeri filma "Dnevnik Diane Budisavljević"

PREMIJERA FILMA: U svetu zla, budi Diana Budisavljević: Jecaji na novosadskoj premijeri filma "Dnevnik Diane Budisavljević"

"Spasi jedan život i spasio si ceo svet". Oskar Šindler je spasio 1200 Jevreja i ceo svet je čuo za njega.

Diana Budissvljević je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora i niko nije, do ovog filma, čuo za nju.

Dana Budisavljević, rediteljka; photo credit: bioskop Arena

Novosadska premijera filma "Dnevnik Diane Budisavljević" dovela je mnogobrojnu publiku do vapaja i suza, a film najoštrije pokazuje ustašku vlast u vreme Drugog svetskog rata, protiv koje će se boriti jedna Austrijanka udata za primarijusa doktora srpskog porekla, u Zagrebu, ulažući vlastiti kapital i napor kako bi uspostavila rad humanitarne organizacije za pomoć srpskim ženama i deci koji su se nalazili pred etničkim čišćenjem u NDH logoru.

Film se temelji na dnevniku heroine Diane koja je uredno vodila isti, kao i kartoteku o identitetima dece koja joj je oduzeta i nikad više nije pronađena. Dnevnik je otkrila njena unuka, predavši je u ruke rediteljki i scenaristi Dani Budisavljević, koja nije ni u kakvom srodstvu sa dotičnom i koja je na stvaranju ovog igrano-dokumentarnog hibrida radila punih deset godina.

gospodin Milorad na premijeri u Novom Sadu; photo credit: bioskop Arena

Ovaj film u Puli je osvojio čak šest priznanja, a oni koji sumnjaju u herojski podvig ove žene, preispitujući njenu ulogu, treba da čuju reči  "Dianine dece" - svedočanstvo o ženi koja pripada svim istorijama, od onih koji su golgotu prošli, zatočeni.

NDH izvršila je najsadističkiji genocid u ljudskoj istoriji. A jednoj ženi uspelo je da spasi više od 10.000 dece. Novosadski reporter ne pamti da je ikad bio na nekoj filmskoj projekciji koja je u tolikoj tišini praćena, da se jeza osetila celom salom, uzdasi tihi i jecaji...Na premijeri, novosadskoj publici poklonila se Dana Budissvljević, izrazivši zahvalnost, glumac Tihomir Stanić i jedan od preživelih, svedok i akter događaja - izuzetni gospodin Milorad Jandrić.

Milorad danas ima 88 godina, a u logor je odveden sa samo deset. U njemu je izgubio sve - dom, porodicu.

photo credit: bioskop Arena

Novosađani su mogli samo da ustanu, poklone mu se i višeminutnim aplauzom pošalju svoju energiju, toplo ga obgrlivši oko srca. On je samo poručio:"Molim vas, prenesite dalje šta ste videli i doživeli."

A videli smo potresne scene, gladnu i izmučenu, golišavu decu na koje sleću muve; videli smo strah u očima, nepravdu, bol, smrt, crne sudbine nedužne dece, buru emocija i sećanja preživelih...od kojih neki ne znaju svoje poreklo, jer iz detinjstva nose samo broj. Broj kojim su obeleženi.

Film se nalazi na redovnom repertoaru bioskopa "Arena Cineplexx" i "Promenada Cineplexx", pa ukoliko želite da saznate kako je to život pobedio smrt, pogledajte ovu istorijsku epopeju!

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari