SRĐAN ŠVELJO: Umetnički odmetnik

SRĐAN ŠVELJO: Umetnički odmetnik

Poput Kianu Rivsa, živi upravo onako kako i priča. Kroz svoj stil. Oslobođen stega, ljuštura koje mu nameće okolina, zapovesti koje diktira društvo, naučenim obrascima, Srđan Šveljo život dizajnira po vlastitim pravilima.

Kreativac, ne tako da postane slavan, nego da njegov rad bude prepoznatljiv. Po mnogo čemu unikatan, smiren, srdačan, pun ljubavi, prema svom biću, prema modi, muzici, autoritet za sebe, a stvara iz sopstvenog izobilja sreće.

Iako je maštao da će biti inženjer, život je za njega oblikovao drugi svet.

Još kao klincu, uniformisanost mu je predstavljala kaznu, a tih osamdesetih improvizovao je sa stajlingom, izazvavši burne reakcije, mrke poglede, ljute komentare, grčevito noseći svoju različitost kao breme na malim plećima, do danas, kada se ljudi diče da su otvorenijeg uma, ne odustajući da bude ono što jeste. Istaknut.

Drugačiji.

Jedinstven.

Poseban.

Izdvojen.

I svoj.

A zapravo, jedino ste vi taj koji je ispred svog vremena...

-Srećom, imao sam tetku krojačicu koja je bila moj partner u modnim zločinima, učestvujući u stvaranju mojih zanimljivih vizija. Iako đak vukovac i nikad problematičan, doživljavao sam mnoge neprijatnosti zbog svog štrčanja i neuklapanja u sredinu, bivajući ugrožen. Jednom davno su čak hteli i da fizički nasrnu na mene, ali hrabro i revolucionarno sam gazio sa saznanjem da ipak nisam poput većine i da se u šablon ne dam uklopiti. To jeste rizik, uz dodeljene etikete, ali jedino tako mogao sam zadržati svoju originalnost.

privatna arhiva 

Poznat kao DJ Fanatik, prva pasija vam je zapravo muzika, iako, predodređen prezimenom, mnogi veruju da je moda.

-Kada su nam doneli gramofon u osnovnu školu, puštao sam muziku i organizovao žurke, a prvi nastup imao sam u Budvi, gde sam godinama i promovisao elektronsku muziku, i bivao omiljen međ tamošnjim poznavaocima kvalitetnog zvuka, iz vremena kada su još postojale kasete, a i dan-danas na radiju „Novi Sad“ kao i mnogobrojnim nastupima, promovišem neku drugu kulturu, koja nije mejnstrim, od čega posebno izdvajam „EXIT“ festival. U emisiji čiji sam autor i voditelj „Šik&Šiz“ možete dosta o meni otkriti kroz odabir fenomenalnih gostiju i kroz muziku koju puštam, a s obzirom na to da uskoro slavim 200. izdanje, nesumnjivo se mogu pohvaliti da još uvek utičem na omladinu željnu kvalitetnih frekvencija.

privatna arhiva

Osim toga, pre nego su poput pečurki nikle blogerke, Srđan je uveliko imao svoju stranicu posvećenu modi.

-Tačno tako, moj sajt UrbanLook je online lifestyle magazin, u kojem otkrivam šta su to trendovi, gde se najbolje obući, promovišem muziku, promovišem posebne i divne ljude, takođe kreativne...malo sam je zapustio ali obećavam da ću joj se posvetiti opet.

privatna arhiva
privatna arhiva

Srđan od naleta ideja ne ume da se odbrani, pa tako ide korak dalje u svojoj multimedijalnosti, donoseći nam novu eru umetnosti –redizajniranje.

-Kao poštovalac Najlon pijace, odlazim na istu i pazarim neke čudne slike koje potom remiksujem, kroz kolaže, a moja izložba u prestonici mi je otvorila mnoga vrata i poriv da stvaram još i ne stajem. U međuvremenu, otkačio sam za majicama sa ludim aplikacijama, a za mnom su otkinuli i mnogi poštovaoci mog rada, tako da rado kreiram upravo takve stvari – vesele, opuštene, koloritne, razigrane...Sa dugogodišnjim iskustvom, počev od televizije preko renomiranih lifestyle magazina, spotova za značajna imena domaće muzičke scene, modnog uredništva vodećih modnih časopisa, ne čudi što su mi se u magične ruke prepustile i popularne „Frajle“, a svoju prvu reviju imao sam tek početkom novembra na Fashion Selection-u, s ciljem da osvežim stare i odbačene stvari. Revija „REMIX“, vrlo zapažena, obeležila je tri decenije postojanja na modnoj i muzičkoj sceni Srbije. Vintage komade menjao sam miksujući im elemente sa drugih starih komada, kako bih dobio ono što nije svakidašnje na ulici.

privatna arhiva

Ekstatičan, s viškom kreativne energije, svojom pojavom, pričom i neverovatnim radom, ovaj multitalentovani umetnik tek treba da odleti van granica zemlje, a prva destinacija mu je Rusija u kojoj ga čeka izložba u prestižnoj galeriji. Zaslužno, jer nakon samo pola sata provedenih sa Srđanom Šveljom, naučite da je veština života da se ni sa kim ne poistovećujete i da ste sami sebi svetlo. A kada sijate sebi, verujte, i te kako drugima osvetljavate put.

privatna arhiva
privatna arhiva 
privatna arhiva
privatna arhiva 

Izvor: Novosadski reporter

Razgovarala: Nikea Vučetić

Fotografije: privatna arhiva, FB

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari