bane krstic

GARAVI SOKAK: Ikone Vojvodine

GARAVI SOKAK: Ikone Vojvodine

Davne ’89. krenuše u muzičku avanturu koja traje i danas. Nakalemili su pesme iz kojih vrca ljubav, lepote mirne ravnice su dočarane, jedna planina i davno nestalo Panonsko more sačuvani su od zaborava u stihovima. Iz šifonjera vade prepoznatljivu odoru: bele košulje, prsluke i šešir od trske, nakrivljen. Vojvođanski lepo vaspitani, po jedinstvenom receptu traju- kvalitet, čista emocija i autentičnost.

Svedoci smo promena na muzičkom nebu, a Garavi sokak traje tolike godine, u svom prepoznatljivom ruhu. Koliko je teško opstati?

-Baviti se muzikom je kao neka igra. Kao odraz utiska da je život lep. Pišete pesme koje, ako imate sreće, zažive u srcima ljudi...i tu je onda adresa njihovog i vašeg trajanja. Delite istu sudbinu. To nema veze sa događanjima na široj muzićkoj sceni. Svako gradi svoj mali kosmos i ima pravo da izrazi na svoj način jezikom i pogledom svoje mladosti.

izvor: privatna arhiva

Kada biste poredili period nastupa, koncerata pre nekoliko decenija, i danas, šta biste mi rekli? Kakva je publika bila onomad, a kakva sada?

-Mi imamo svoju publiku koja nas prati od početka do danas, ali ima i mnogo mladih koji tek danas otkrivaju naše pesme.

izvor: privatna arhiva

Negujete vojvođansku kulturu, čuvate tradiciju, kolika je to odgovornost?

-Slušamo svoje srce i u tom ritmu koračamo, svetom i životom...pevajući sebe. To oko negovanja tradicije je ispalo slučajno. Jednog momenta primetio sam da nema tamburaške muzike na CD ima, u medijima. Jedan Janika Balaž nije imao svoj CD album! Zvonka Bogdana niko nije pozvao 16 godina iz nijedne izdavačke kuće...anonimni narodni umetnici na dunavskim čardama bili su osuđeni na kafanski dim i zaborav.Objavili smo preko 300 pesama, kako poznatih, tako i potpuno anonimnih umetnika tamburaške muzike. Numere sa izdanja “ Vojvodine music“ slušaju se i gledaju širom sveta preko 100.000 puta mesečno! Iako to ne donosi skoro nikakvu materijalnu zaradu, kulturološki je za nas jako značajno, i to što smo učinili nešto i za druge.

izvor: privatna arhiva 

Pamtite li neke savete s početka karijere i koje biste Vi sada savete dali nekome ko bi se obreo u ovim vodama?

-Ako je neko talentovan, vredan i uporan, uz malo sreće može postati uspešan u muzičkom svetu, ali ako nije dovoljno talentovan, a vredan je i uporan može promašiti život. Znači, muzika je polje visokog rizika i ne bih preporučio svakom da kreće na taj put.

Oni koji prate rad grupe Garavi sokak, rekli bi da ste boemi, vazda veseli, nasmejani, orni za šalu; je li uvek tako? Šta ne vidimo na toj sceni?

-Mora se raditi mnogo, ali je veći deo tog rada nevidljiv. Ima toliko toga...snimanja, pisanja, brisanja, komuniciranja, krbanja sa samim sobom.

izvor: privatna arhiva

Na šta ste najponosniji u svojoj dugogodišnjoj karijeri, osim tog vremenskog postojanja?

-Mislim da sam napisao jedan broj pesama koje su ljudima značile i znače...od toga se ne može postići nešto više.

Da li ste ikad uživali u slavi ili ste samo želeli da iznesete emociju kroz pesmu?

-Ne znam da li je Garavi Sokak ikad i bio slavan na klasičan način. To nije status u kom bih se ja osećao prijatno, nisam nikad tome težio. Pre bi se reklo da sam tražio neko netaknuto bespuće u kom bih mogao praviti neki svoj put.

izvor: privatna arhiva 

Gde je nestala ta Vojvodina koju živimo u Vašim pesmama: pendžer, pomada, rever, pajdaši, čilaši, šlajer, ’di ’oće...smeta li vam to ikad?

-Pa u Vojvodini, ‘di će drugde...pre svega u mom detinjstvu, a onda i kraju u kom sam rođen, u predgrađu Novog Sada, na Klisi. To u meni živi kao trenutak u vremenu ove autentične geografije i mentaliteta.

izvor: Facebook, privatna arhiva 

Od tankog stakla moj je svet“ – kakav je privatni svet Baneta Krstića? I u tome ste vrlo vešti - sačuvati privatnost sve ove godine.

-Mislim da to nije mnogo važno, ali ajde da kažem nekoliko reči. Živim na svakodnevnoj  relaciji Novi Sad – Vrdnik. U gradu mi je porodica i jedan dao dana je rezervisan za nju. Često se viđam sa starijim sinovima Danilom i Angelom, koji mi i poslovno pomažu, a trudim se da što više vremena provedem i sa petogodišnjim Mihajlom. Naravno, tu je i supruga Jelena, koja je temelj naše kuće. U Vrdniku imam mali muzički atelje u kom stvaram stihove i note. Ponekad leti šmugnem u Stari Slankamen ili na Šlajz u Kovilju da malo zabacim. Volim i da prošetam po Fruškoj gori.

izvor: Facebook, privatna arhiva

Nakon toliko koncerata, nastupa, turneja, šta niste ostvarili?

-Pesma je bila i ostala ono što me najviše pobuđuje...iako sam napisao mnogo dela, još uvek imam snažnu volju za stvaranjem. Gledaću da nastavim, pa dokle stignem. To su pedale mog bicikla.

izvor: Facebook, privatna arhiva 

„Bog nek gleda di će koga smestiti“, što se kaže, a grupu Garavi sokak sigurno je smestio tamo gde i zaslužuju: kao zaštitni znak Vojvodine, kao brend koji će teško zarđati, dok god ih frontmen Bane Krstić „podmazuje“ pesmama iz duše.

autor: Nikea Vučetić

izvor: Novosadski reporter

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari