nebesa

PREMIJERA FILMA NEBESA: Kulturu ne može svako da konzumira

PREMIJERA FILMA NEBESA: Kulturu ne može svako da konzumira

Hrišćanska alegorija.

Polifonija i preplet nekoliko žanrova.

Originalan stvaralački postupak, svojstven Srđanu Dragojeviću.

Foto: Milan Babić 

Dubok film, s toplom preporukom da ga pogledate u novosadskim bioskopima „Arena“ i „Cineplex Pormenada".

Glumac Goran Navojec 

Tako bismo opisali najnovije filmsko ostvarenje „Nebesa“, na čijoj premijeri smo nedavno bili. Prema rečima Dragojevića da mu je to najličniji film, inpirisan sestrinim odlaskom u manastir pre 25 godina, „Nebesa“ pričaju o hrišćanstvu, tačnije čudima, kroz tri segmenta tokom tri dekade savremene istorije. Priče su smeštene u 1993, 2001 i 2026. godinu, a sudbine (anti) junaka su određene božjim čudima. Iako gorak humor, likovi su živopisni, pa tako ne možemo da se ne nasmejemo Kseniji Marinković i Goranu Navojecu i njihovoj briljantnoj glumi. Ostale uloge poverene su Nataši Marković, Anđelki Prpić, Milošu Samolovu, Srđanu Todoroviću, Ani Mandić i bosanskohercegovačkim glumcima Slavenu Knezoviću i Nikoli Pejakoviću.

Foto: Milan Babić 

Kada se svi oni iz postkomunističkog društva okrenu veri i religiji, nakon pola veka ateizma, dobije se film o kojem se satima razmišlja nakon gledanja, kao nekad posle filma „Lepa sela, lepo gore“, istog autora, jer neke metafore jesu naša realnost.

Foto: Milan Babić 

Iako je estetika prepoznatljiva, neverovatna je činjenica da „Nebesa“ zahtevaju punu koncentraciju, ne zbog toga što film dugo traje, već zato što treba biti spreman na crnu komediju o čudima i začudnosti.

Foto: Filip Bakić Fića 

U potpunoj tišini, publika je nakon premijere napustila salu. To nikad nismo doživeli.

Ovaj neobičan, kompleksan, višeslojan, višeznačajan, nimalo komercijalan, drugačiji film možete pogledati u bioskopu „Arena“ i „Cineplex Promenada“. Za malo drugačiju publiku. Jer, ni kulturu ne može da konzumira svako.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari