trčanje

ŽARKO MARJANOVIĆ: Trčanje kao životni stil

ŽARKO MARJANOVIĆ: Trčanje kao životni stil

Da su noge samo sredstvo, a srce gorivo, najbolje dokazuju osnivači prve Škole trčanja u Novom Sadu, jedine u kojoj možete saznati blagodeti ovog sporta, ali i pravilno naučiti kako da dišete, kojim tempom da se krećete i da se tačno pripremite za polumaratone i maratone.

Osim zdravog duha, u ovoj školi je druženje zagarantovano pa nema lepšeg, po tvrdnjama Žarka Marjanovića, jednog od organizatora i trenera, kada nakon uspešne trke ostanete da se radujete zajedničkoj borbi, rezultatima, uspesima, pobedama i daljoj motivaciji. Čak i kada ne odnesu pobedu, ekipa Škole trčanja uvek ponese unutrašnje zadovoljstvo i dobru energiju.

Žarko Marjanović i pomoćni trener Ivana Klevernić Vujić objašnjavaju kako škola funkcioniše:

-U maju i decembru su upisi. Članovi mogu biti rekreativci, početnici i oni koji su već u sportu pa žele da se dobro pripreme za neke duže staze. Treninzi se održavaju na keju najčešće, kao i u sali u kojoj se rade vežbe snage. Svako šparta svoju deonicu, u zavisnosti od fizičke pripreme i sposobnosti, a potom se rade vežbe istezanja.

Gde ste sve učestvovali sa svojom ekipom?

-Gotovo svake nedelje se organizuju trke širom Srbije i mi se trudimo da odgovorimo na svaku. Nije tajna da često osvajamo medalje na maratonima i veoma smo ponosni na svoje članove, njihovu upornost, volju, želju da im trčanje ne predstavlja stres i obavezu, nego stil života. U grupi imamo ženu od skoro 50 godina, koja redovno učestvuje na svim trkama i to je pravi primer da škola zaista ima pravi razlog postojanja.

Koliko su uopšte Novosađani zainteresovani, u moru teretana, da ujutru ustanu rano i dođu na kej?

-U početku nisu bili, ali smo ih pokrenuli i sada se možemo pohvaliti velikim odzivom i zainteresovanošću, jer su najzad shvatili benefite trčanja.

Koji su to benefiti?

-Trčanje sagoreva kalorije, oslobađa napetosti, daje višak pozitivne energije, otklanja umor, osećate se orniji, spremniji za rad, izazove, naporan dan, lagodnije idete kroz život, bolje spavate, smanjujete rizik od mnogih bolesti, jačate imunitet...mnogo je tu prednosti džoginga. I ono što je takođe važno – ništa vas ne košta. Samo dobra volja, patike i druženje s nama postaje zabavno!

Prva škola trčanja u Novom Sadu poziva vas da izađete u prirodu, najlepše uz Dunav, na kej, gde je izgrađena i tartan staza, koja umnogome olakšava i da se prepustite čarima ovog sporta, jer kako je rekao nepoznat autor: „Žeđ koju osećaš u svom grlu i plućima će otići nekoliko minuta nakon trke. Bol u tvojim nogama nekoliko dana kasnije, ali slava zbog tvog završetka će trajati zauvek."  

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari