Putešestvije

Bogata i lepa

Bogata i lepa

Bogata i lepa. Jednostavno - Švajcarska.

Ovo je, pre svega, jedna zdrava nacija, pa nije ni čudo što svi deluju srećno, a reč depresija ne postoji.

Jeste da im za život najviše trebaju radno odelo i pidžama, ali ne kukumavču ko mi koji pola radnog vremena presedimo u kafićima, jer tamo nema da nema posla - nema samo "na crno".

Švajcarska mnogo ulaže u ljude i obrazovanje, talente, tako da nećete naići na doktora koji stoji za tezgom na pijaci (što je čest slučaj kod nas).

U ovoj državi u srednjoj Evropi se ruča u 12 sati, pa je pravo čudo bilo naći restoran u 15 h! Sasvim je prirodno da sede tri dame, a onda svaka vadi svoju karticu da plati sebi. Isto je i kad su momak i devojka zajedno.

Kompanija "Nestle" je najveća prehrambena kompanija na svetu, i svaki dan proizvede milijardu proizvoda.

Tamo su svi poliglote; to čim se rodi, već zna nemački, francuski, italijanski, engleski i retroromanski, sve zvanični jezici.

Pored toga što poseduju abnormalan broj banaka, jer sve pare leže tamo, Švica je super zemlja pošto nije deo NATO-a, EU,  i nije ratovala od 1515. godine.

Prirodna bogatstva su očaravajuća, sa preko 1500 jezera, 74 planine, a tu su i čuvena luksuzna skijališta...Skupi? O, da! Ako pretvaramo u naše dinare i naša primanja - s jednom platom preživeli biste otprilike jedan dan.

Svi su uljudni, ljubazni, nasmejani...Dok sam ručala u Majlenu kraj jezera, prošao je brod koji je trubio. Očekivah srpsku reakciju:"Šta sviraš, mater ti jebem?!", ali tamo su svi gosti mahali putnicima, uz smešak, tako da je sve delovalo kao na nekom filmu.

Jednom sam sedela kraj kontejnera, ko siroče, i posmatrala dobrih deset minuta ljude koji razdvajaju s takvom lakoćom plastiku, papir, konzervu, da zapravo uvidiš koliko je njima razvijena svest o tome.

U malom mestu, na samo 9 km od Ciriha, ljudi su mi se javljali dok trčim ili šetam, ili bi makar klimnuli glavom.

Svi filmovi su im sinhronizovani, pa tako nikad ne znaš kako zapravo zvuči glas Šeron Stoun ili Majkl Daglasa.

Imaju super sportske marke "ON" i "Kjus", ali su papreno skupe.

Za sve drugo, guglajte ili pitajte!

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari