Intervjui

JELENA NIKOLIĆ, Kontrakulturna: Želim rečima da zavedem

JELENA NIKOLIĆ, Kontrakulturna: Želim rečima da zavedem

Pisac romana, blogerka, di-džej, stilista, bivša balerina, takmičarka u plesovima, radio voditeljka... Trebalo bi nam još mnogo prostora da opišemo Jelenu Nikolić, mladu umetnicu koja sebe na Instagramu predstavlja pod pseudonimom Kontrakulturna.

Njena prva knjiga „Granice slobode“ je psihološki roman, sa autobiografskim elementima, koji je doživeo četiri izdanja i veliki uspeh, naročito kod mladalačke publike. Na osnovu njenih stavova i britkog jezika nikada ne biste rekli da iza ove devojke stoje samo 23 godine života.

Ko je Jelena, a ko je Kontrakulturna? Prepliću li se te dve ličnosti?

Jelena je obična devojčica koja se plaši buba i mraka. Kontrakulturna je jaka i samostalna žena koja juri za svojim ambicijama i ima hladno srce. Prepliću se, svakog dana.

Čemu se suprotstavljate, protiv koga je vaš bunt?

Sebi samoj se suprotstavljam. Najveće borbe vodim sa sobom.

Šta zapravo želite da nam prenesete kroz slova?

Da smo i mi hrabri ponekad kukavice.

Šta čitate ovih dana, i da li verujete da mladi danas uopšte nemaju vremena za taj vid razonode?

Nisam saglasna. Mladi samo manje drže knjigu u rukama. Pažnja jeste vidno oslabila, ali kažu da i najnezainteresovanije nešto zainteresuje, zapravo, ovo niko nije rekao, sada sam smislila (osmeh).

Koliko često se suočavate s predrasudama? Morate li da objašnjavate da se iza lepog lica krije devojka koja studira dva fakulteta, radi, izdala je dve knjige, piše, bavi se marketingom, modom...

Ranije sam patila jer me ljudi ne poznaju, ali sada sam srećnija jer su u mom okruženju oni koji biraju da saznaju ko sam. Prirodna selekcija – odvajam žito od kukolja.

Svesni ste da ste drugačiji. Koliko vredi vaša reč u kolumnama, na Instagramu na kojem imate enorman broj pratilaca, na radiju, u knjigama čiji ste autor?

Veliko je breme jer svi očekuju da budete tu za njih. „Uticajni“ često trabunjaju kako im teško pada taj zadatak. Nezahvalno jeste, traži se mnogo od vas, ali zar ne postavljamo kriterijume sami? Ovo sam birala, s tim se i nosim.

Kako muška populacija reaguje na vas?

Život bi mi bio predosadan kada bih pratila njihove reakcije. Bitnija je povratna reakcija. Oni kojima sam poverila sve ono što jesam, dobili su najbolju ženu na svetu!

Šta biste zamerili svojim vršnjakinjama?

Lenjost, površnost i loše prioritete.

O čemu pišete ovih dana?

Kao i uvek - o ljudima. Oni me stalno inspirišu.

Koliko emocija je utkano u svaku rečenicu koju iskažete?

Može u decilitrima? Okean.

Kakvo iskustvo imate kao radio voditeljka?

Divno iskustvo. Lepo je kada pokušate da ukradete nečiju pažnju samo rečima, a ne spoljašnjim izgledom. Mislim da sam svaki dan zapravo taj lik koji želi rečima da zavede.

Kako ostati svoj, imati lični pečat?

Pitajte sebe svakog dana: „Ko sam ja?“,  i kada nađete odgovor, trudite se da mu ostanete dosledni. Kao i za sve u životu – to je valjda lojalnost.

U moru aktivnosti, da li je Jeleni ikad dosadno?

Dosada najgore utiče na mene. Zato mi moji prijatelji brane da budem sama.

Šta sebi zamerate?

Neosnovano velika očekivanja, tvrdoglavu pamet i male grudi (smeh).

Harizme vam ne manjka. Jeste li razmišljali ikad da napustite Beograd i otisnete se negde preko granice?

Beograd je svet, teško bih živela negde drugde. Ali, volim da otputujem. Osim kada bi nešto bilo dovoljno vredno da krenem. Poznavajući sebe, samo bih spakovala kofere.

S obzirom na vaše iskustvo u modi, kako se Srpkinje oblače?

Kako i vole – fejk i dosadno.

Popularni ste na Instagramu. Koliko glumite tamo, nosite li i vi masku, poput većine?

Kada ne bih nosila maske, ne verujem da bih bila uspešna, zaštićena ili nepovređena. Glumimo svakog dana, svakog trenutka. Najbitnije je da znate kada ćete masku skinuti, ali još bitnije – pred kim.

Ko najviše veruje u vas?

Moji prijatelji.

Napisali ste u knjizi „Ja ću da umrem od ljubavi“. Možemo li toliko voleti?

Svaki dan umrem od ljubavi pa se nanovo rodim. To je prelep ritual, ako ga valjano shvatite.

Da li je druga knjiga „Epizoda“ doživela čitanost poput prvenca „Granice slobode“?

Te dve knjige nose različite poruke i obe žive kroz one koji su ih pročitali. Doživele su uspeh obe, a interesovanje za moja dela me oduševljava.

IZVOR
0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari