Intervjui

Novosadska Ana Vintur

Novosadska Ana Vintur

NOVI SAD - 90% robe koja se proizvodila u SFRJ, bila je brendirana. Da su čuvene fabrike tekstila nekada kreirale za skoro čitav svet, najistinskije može posvedočiti dama koja je decenijama spona između Srbije i sveta, uspevši da nas digne na pijedestal modne scene– predsednica Nacionalne komore za modu i „mama“ Serbia Fashion Week-a Svetlana Horvat. Od zlatnog doba Juge do danas, mnogo toga se izmenilo, a samo njoj je pošlo za rukom da taj svet i njegove predstavnike mode dovede u Novi Sad. I obrnuto.

Zahvaljujući majci Dušanki, generalnoj direktorki velike modne fabrike „Standard“ u Jugoslaviji, Svetlana kao dete biva „inficirana“ modom, odlazeći kod nje na posao i pomažući joj, dok makaze i krpice grabi u ruke pre prve lutke, s nadom da će nastaviti majčinim stopama. I ne samo da je nastavila, Svetlana je zasukala rukave, dokazavši da jedna žena može radom u ovoj značajnoj grani industrije pripasti samom vrhu, pa ne iznenađuje činjenica da je nedavno ponela titulu Dama godine!

A do vrha je bio dug put. Napravili ste modnu revoluciju onomad. Prisetite se, koja je prva stvar koju ste kreirali?

-Kolekciju od crvene kože, sa srpskim ornamentima, za Sajam mode u Beogradu, tada najveći u regionu. Dobila sam „Srebrnu košutu“ te davne ’92. godine, a nešto kasnije i „Zlatni prsten“ - moje najdraže nagrade.

Svetlana, putujući po svetu, sklapa poslove, najviše u Parizu i Americi, stičući prijateljstva koja su joj najveći benefit, i koja će joj kasnije pomoći da ostvari svoj san – Serbia Fashion Week. Iako je bila stipendista italijanske vlade za ekspertske studije dizajna kože i menadžmenta u modi, odlučuje da, po povratku u svoj rodni Novi Sad, otvori mini atelje, iskazujući maštu stvaranjem unikata. Ne gradeći samo modne trendove, nego i ljudske odnose, na poziv prijatelja da predstavlja Srbiju pred Evropskim savetom za modu, odgovara potvrdno, za šta je samo papirologiju prikupljala godinu dana.

Svetlana Horvat i Ana Fendi

Nakon što ste formirali Serbia Fashion Week, sada među pet najuticajnijih u Evropi, čini se da je postao neodvojivi deo vas, kao mala crna haljina u ormaru svake žene.

-Kult pobede se dugo gradi, pa sam tako i ja mukotrpno, bez prebijene pare, uz porodicu i prijatelje, stepenik po stepenik, kroj po kroj, stvarala ovaj moj brend, da i sada drhtim nad njim, kao nad detetom! SFW je kruna mog stvaralačkog rada, umešnosti, i mnogo sam osetljiva kad mi ga neko takne! Udahnula sam mu život! On je izraz moje želje da pomognem mladim i talentovanim dizajnerima da ih svet upozna, jer ja najbolje znam kako je teško, povrh darovitosti i nagrada, kada ne možeš da isfinansiraš svoju kolekciju, i zato moje kreatore oslušnem, razumem, pomognem, često i na uštrb vlastitih mogućnosti.

Iako nas u maju očekuje dvanaesti po redu, sa setom se priseća svog prvog SFW na Petrovaradinskoj tvrđavi, nostalgiju joj probudivši ono kad nije mogla lako da nađe manekene ili kada je zaboravila da nabavi štendere. Ali, ni tada nije zaboravila kvalitet i lokal-patriotizam, zbog čega je izabrala da mesto dešavanja bude baš njen Novi Sad, tvrdeći da nije bitno gde si, dok god kvalitetno radiš svoj posao. Kada bi projekat prenela na selo, događaj bi jednako bio posećen. A preko 30.000 posetilaca za svaki spektakl, nije malo.

Obelodanite nam šta to ne vidimo iza piste, svetla, reflektora i glamura?

-Ne vidite koliko je angažovanih ljudi, timski rad, euforiju, a zbog saradnje sa 26 zemalja, sigurno ne vidite predstavnike istih sa ludim zahtevima! Ispunjavam sva izvoljevanja, ali desi se, na primer, da pošaljemo vozača na aerodrom, pa se ispostavi da je trebalo da pošaljemo šleper. Brend se teško stvara, ali lako ruši. Jedino me teši činjenica da svako ode ponevši aksesoar zadovoljstva. Jedna svetska zvezda Ana Fendi uporedila nas je s Rimom, ostavši u čudu do koje mere je bila ispoštovana!

Otvorili ste vrata Novog Sada mnogim svetskim imenima. Čime ih to impresionirate?

-Ne treba njima mnogo jer mahom dolaze s predubeđenjima. Zavole brzo naš mentalitet, gostoprimstvo, toplinu kojom zračimo, dobru energiju koju emitujemo, a hranom i muzikom samo začinimo i dolijemo! Ne zovu nas badava strani mediji „čudom od festivala.“

Od onih koji oblikuju modu, ko vas je očarao?

-Agata de la Prada, jednostavna i divna osoba, Rozario „Vogue“, s maskom hladnog i suzdržanog, koju je skinuo, pokazavši prijateljski stav, i neverovatni modni guru iz kuće Gotje, Donald Potard, kojem sam se približavala sedam godina, dostavljajući mu autohtona vina preko novinara, ne bih li pridobila njegovu pažnju. Jednom mi je čak zalupio vrata kancelarije pred nosem! Kad se ustremim, toliko budem uporna pa je on sada moj veliki prijatelj i saradnik. Da sam posustala, da nisam takva, nikad ne bih stvorila SFW s ovakvom reputacijom.

Moda je nemilosrdan biznis. Koliko je Srbija surova prema ženi s impresivnim ambicijama?

-Moj luksuz je što gledam svoja posla, a moj usud je da moram uvek ići korak ispred svih, kako bih bila ispoštovana. Ne smem sebi da dozvolim opuštenost, kao Amerikanci. Imala sam misiju i jasno zacrtan cilj, izmiksan s puno ljubavi – stvoriti brend koji volim i koji će svet prepoznati! Kada ne bih radila iz tih pobuda, bila bih prebogata. Često na mapi stranci ne znaju gde je Srbija, ali za Serbia Fashion Week, verujte, i te kako znaju!

U potpunosti posvećena svojim unučićima i iznošenjem srpske modne scene na svetski astal, od Azerbejdžana do Njujorka, preko Tokija i Kirgistana, Svetlana se odavno nije latila posla kreatora. Osim kad dizajnira snove. Svoje i nekih budućih modnih talenata.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari