novi sad

Veličanstveno otvaranje 12. Serbia Fashion Week-a: Novi Sad kao modni imperativ ovog proleća

Veličanstveno otvaranje 12. Serbia Fashion Week-a: Novi Sad kao modni imperativ ovog proleća

NOVI SAD - Sinoć je, tradicionalno u ovom periodu, otvoren 12. po redu Serbia Fashion Week – najveći modni spektakl ikad u Srbiji, poznat i širom sveta po svojoj organizaciji, eminentnim imenima modne scene, trajanju, ali i po stilu i kvalitetu onih koji uopšte dobiju priliku da se nađu na glamuroznoj pisti pomenutog festivala.

U 18 časova otvorena je izložba polufinalista takmičenja „Mr. And Mrs. Bottle“, kao deo projekta „Fashion and Wine“, na kojem ljubitelji mode spajaju ukuse sa ukusima vina, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam vlade Vojvodine.

Nakon toga, veliki broj posetilaca, čekao je prvi blok revija: Sanelu Mandić, gošću iz Bosne i Hercegovine, i Nemanju Pantelića, iz Srbije.

Sanelina kolekcija odiše elegantnošću, nežnih tonova, pa u vreme matura bilo bi zgodno da neka maturantkinja ponese njenu haljinu, u kojoj bi zasigurno zasenila i zasijala. Biseri, šljokice, otvorena leđa, gola ramena, nežno, sofisticirano, seksi, ali bojimo se – već viđeno, davnih godina, kod čuvene Marije Šabić.

Nemanja Pantelić, iako stilom podseća na miks Boška Jakovljevića i Batu Spasojevića, ipak nije dozvolio sebi da izgubi lični pečat, doprinoseći da „oživimo“ kroz urbano, trendy, street -look, naglašavajući belo, i najzad neko s predobrom obućom, šarenim patikama, koje šalju poruku opuštenosti i udobnosti. Duboki džepovi, šlicevi, mreža, puno mrežastih detalja, naročito akcentujemo mrežastu jaknu, kapuljače, viskoza, sportska elegancija, doprineli su da nam ne bude dosadno ni jednog trena i da shvatimo kako Nemanja zaista može da se pohvali kolekcijom koja deluje udobno, nosivo, skupo i moderno.

U drugom bloku nastupio je tandem MB Contur, Mira i Božica iz Srbije, koje su krenule spontano, ne menjajući muziku „ I need a hero“, propraćeno dimom i dvojicom „security“ momaka koji čuvaju „stražu“ manekenima, obitavajući na pisti u jednoj pozi tokom trajanja cele revije. Videli smo svega i svako je našao nešto za sebe: zelene, crne, krem boje, tufne, pruge, ali da Milica Bursać, poznato TV lice, nije prodefilovala u dugoj, crvenoj, zanosnoj haljini, kakva je i sama, publika bi verovatno zaspala. Opraštamo, znamo da devojke mogu to mnogo bolje!

Milica Bursać

A onda nas razbudi Ena Popov, Novosađanka koja čak oseća poriv da se na neki način izvini dizajnerima koji su se školovali za to, jer ona, eto, nije. A mi kažemo: "Nema veze što se za to nisi edukovala, Ena, oduvala si ih!"

O, da! Iz prvih redova prenosimo emociju publike koja je bila više no očarana! Poželeli smo da njena revija traje bar još pola sata! Iako je to bila revija kupaćih kostima, priznajemo, nismo ih ni videli od energije, opuštenosti, lude žurke na pisti, dekoracije sa cvećem, šankom, barmenom, pićem, brzom i modernom muzikom; manekeni su mogli šetati i goli, komotno, nije nas bilo briga šta je na pisti, dok god je vladao dobar party! Delovalo je, na tren, kao da će se cela publika dići na noge i zanjihati. Ena je  za svoje manekene imala samo jednu molbu – da budu opušteni i da se zabave, a oni su to kanda doslovno shvatili.

Košarkašica Milica Dabović i model Dejana Živković upotpunile su Eninu reviju, sigurnim koracima se zabavljajući na sceni, a izlazak plus size manekenke još više nas je oduševio, pa „Bravo!“ i gromoglasan aplauz nije izostao. Ne zaboravimo, Novosadska publika ipak je teška na aplauzima, ali Ena je to uspela da pobije!

Ja prva nisam predstavnica mršavih tipova devojaka, manekenski građenih, pa bi bilo licemerno kada bih samo to  pružila i ovde. Želela sam da pokažem da ne treba da se stidimo svog tela i da i mi malo punije građe umemo i te kako dobro da iznesemo kupaći kostim.“

Enina misija je uspela. Izgledalo je to otprilike ovako: "Dođite na koktel žurku, umesto na pesku, u Master hali Novosadskog sajma, i dobro se zezajte.“ Upravo tu poletnost uspela je da prenese i na nas.

Ova prelepa i šarmantna voditeljka otkila nam je da pojavljivanje njene ćerkice u ulozi manekenkice nije bilo planirano, ali malena Mia je pokazala profesionalizam i pokupila snalažljivost na sceni, na mamu. Hvala, Ena, razbudila si nas!

Ivana Đurić, sem tigrastog printa puta 12, ništa novo i drugačije nam nije dala. Ipak, pohvalićemo trake i turbane na glavi, kao i crnu haljinu koja je predočena tek na kraju, valjda osmišljena da dođe kao šlag na tortu.

U trećem bloku, dizajnerka Ana Grčić iznela nam je eleganciju u pastelnim haljinama čije se boje preklapaju, što odaje utisak sofisticiranog, nežnog, jedne svežine u moru elegantnih haljina koje smo svih ovih godina imali prilike da vidimo. Šljokice, perje, svetlucavo poput jelke, pa kada zasija, deluje kao da smo u nekoj bajci a ispred nas šetaju vile kojima samo fali čarobni štapić. OK, Ana, odgovorila si na potrebe ženstvenosti.

Naravno da se s nestrpljenjem čekala revija Bate Spasojevića.  Bata ima jedan veliki problem - od njega uvek dobijemo ono što očekujemo i ne ume bar jednom da razočara! U startu napadne, borbeno, agresivno, s diverzijom fantastičnih komada odeće! S Batom se osećate kao da možete poći sigurnim koracima u rat! Toliko dobijate samopouzdanje samo dok pratite šta se dešava na sceni. A tamo se smenjuju i smenjuju brzo, u ritmu užurbane muzike, modeli koji nose njegove prepoznatljive crne pantalone, duboke džepove, šliceve, kapuljače, dukserice, neon znakove na majicama, interesantne detalje poput srebrnih ogrlica ili kožnih crnih rukavica, do fenomenalne obuće, kaiševa, tzv. pederuša, specifičnog make up-a, cibzara, floralnih motiva, čipke, interesantnih printova na kojima su likovi Merlin Monro, Miki Mausa...O, da! S Batom definitivno možete u pohod. Pohod na svet i svetsku scenu, jer izvini Bato, ali Srbija te ne zaslužuje! Njujorška svetlost reflektora vapi za tobom!

Vidimo se i večeras, a vi ne zaboravite da stil ne možete kupiti, i ako nemate finansija za skupe aksesoare – osmeh je uvek poželjan!

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari