moda

Modno srce kuca Novim Sadom: Drugo veče Serbia Fashion Week-a obeležio francuski glamur

Modno srce kuca Novim Sadom: Drugo veče Serbia Fashion Week-a obeležio francuski glamur

NOVI SAD - Drugo veče ove prestižne modne manifestacije započelo je baš na vreme. A kako i ne bi, kada tim od preko tri stotine ljudi radi iza paravana!

Veče započinje ulaskom u božanski indijski svet revijom Nade Pavlović. Barem je publika tako doživela njenu kolekciju praćenu šalvarama, muzikom orijenta, a tilak na čelu, obeležje svetosti, poveo nas je u Tadž Mahal i romantičnu love story u kojoj je vladar Mogulskog carstva sagradio velelepni mauzolej nakon ženine smrti, u njenu čast. Sakoi bez rukava, kragne, patlidžan boja, sve uklopljeno, sažeto, jasno, dirljivo, no osećaj je uspeo da pokvari sledeći nastup, nastup Fashion Week-a iz Mađarske, potvrdivši još jednom da ova zemlja zaista treba da se bavi gulašima i čardašima, paprikama, mostovima, vinogradima i turizmom, po čemu i jesu prepoznatljivi, nego modom. Videli smo sve i svašta, nabacano, razbacano, kao žena koja ode u butik s puno para, a nema ni stila ni ukusa, pa daj šta daš; uprti sto kesa, potroši silne novce, a posle ne zna da sklopi i uklopi. Izobilje spajanja jeftinih šešira, tufni, rukavica, naočara, kaiševa, ljubičaste, cibzara, dugih šliceva, honolulu bela suknja, kaki boje -  nelogično, nepovezano, čak ni u skladu s  odabranom muzikom. Neukombinovano, neuklopivo, totalni promašaj, a ni dometa do publike koja je ostala razrogačenih očiju.

Žao nam je, ali ova pista zaslužuje glamur.

Gosti iz Uzbekistana prikazali su nam samo pet modela, uglavnom floralnih, a radovali smo se veseloj, sunčanoj Sanji Veličković iz Slovenije, koja nas je prethodni put očarala nesposrednošću i obasjanošću, iz čijih kolekcija isijava život. Ipak, ovog proleća odlučila se na istoriju grada Ptuj, jednog od važnijih gradova u Sloveniji, vrativši nas u kameno doba kada su Kelti vladali. Ovaj period, za Sanju važan, kao i za Rimljane, pa nam je kolekcijom predstavila zemljane boje, kvalitetni lan, torbe preko ramena koje sliče onim ekološkim, a koristila je i dosta kanapa, što deluje totalno zabavno, inovativno, zanimljivo, u njenom stilu. Iznenadila nas je šivenom obućom, prilika da manekenke odmore umorne noge, a malo smo se i podsmehnuli podsetivši se na Kremenka i Kamenka i njihove žene.

A onda na scenu stupa vamp dama! Ona koja vas pokori i obori s nogu, da ništa ne kaže. Eto, samo svojom pojavom. Nabaci sako, pantalone, poslovni look, naočare, dobre rukavice, i shvatite da je reč o domaćoj dizajnerki Danijeli Božić koja se ovog puta opredelila za komercijalniju varijantu, po njenim rečima, ali da svakako planira da je iznese i na svetsko tržište. Danijela je „šarala“ kaputima, koji su njen pečat, elegancijom, sofisticiranošću, haljinom s kvalitetnom čipkom, bez leđa, koja otkriva ali ne previše, taman dozirno, onako kako jedna dama i treba da izgleda. Moćno, svedeno, losos boja, komplet senf boje, po koji srebrni detalj i Danijeli je opet pošlo za rukom da bude jedno od omiljenih lica s ove bogate modne scene. Teško je, u moru dizajnera, plivati i imati lični pečat, ali Danijela je odličan plivač, a njena kolekcija kojoj nije nadenula poseban naziv, definitivno je za one koje su sigurne u sebe, kobne, zvodljive, misteriozne, koje umeju da „isisaju krv“, dok ih ne upoznate, stroge, nedostupne, „femme fatale“, zavodnice, ali u duši srne. Za Danijelinom kolekcijom se žudi. Ko može da  ponese DB kolekciju? Predsednica neke velike korporacije, recimo.

photo: Đorđe Ignjatović, revija: Danijela Božić

Igor Todorović, već renomirano ime domaće scene, svakako je doneo duh elegantnosti, šika, kombinujući rozu i narandžastu, šljašteće pantalone, rese, volane, puf rukave, čipke, mrežice...Senzacionalno, za ženu koja je aktivna, aktuelna i atraktivna. S matematičkom estetikom, kod Igora se ističe dojam zrelosti.

photo: Đorđe Ignjatović, revija: Eymeric Francois

Ipak, kao jagoda na tortu večeri stiže i zatvara drugu noć Nedelje mode, gost iz Francuske, Emerik Fransoa. Emerik nas odvodi u Pariz, i tako svi dobiju priliku da odlete na krilima do Sene, Ajfelovog tornja, Montmartra, šetajući se ulicama punih turista, jedući kroasane i pijuckajući vino...kolekciju ovog umetnika jako je teško dočarati, zato što je to luksuz; imati priliku sedeti i uživati u pogledu na njegovo stvaralaštvo, na kreativne zlatne i crne maske, duge crne i bele haljine, koje šalju glamur, sofisticiranost, energiju, ženstvenost...čarobno!

photo: Đorđe Ignjatović, revija: Eymeric Francois

Emerik koristi kvalitetne materijale i iz aviona se može videti da je to što on radi luks. Klasa. Crne kožne suknje pripijene uz telo, košulje, rukavice, mogu izneti samo dive. Emerik je „creme de la creme“ u kreiranju. On je san. On je raskošan. On je sjajan. On stvara umetnička dela. On je optočen otmenošću. On dizajnira gracioznost. On manipuliše modom. Ono što je Kant u filozofiji, to je Emerik u eleganciji. On nije jednostavan. Njegov ukus ne možete da kupite. Možete samo da stojite i da mu se divite kao pred Mona Lizom u Luvru. Za njegove modele treba vam ipak dostojanstvo. Ugled. Prestiž. On je nestvaran. On je nebrušeni dijamant. Ko može da ponese ono što Emerik izume? Boginja.

photo: Đorđe Ignjatović, revija: Eymeric Francois

Vidimo se večeras, jer Novim Sadom kuca modno srce još tri dana!

photo credits: Đorđe Ignjatović
0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari