serbiafashionweek

Završen jubilarni 20. Serbia Fashion Week

Završen jubilarni 20. Serbia Fashion Week

Spektakularno otvaranje jedine licencirane nacionalne nedelje mode odigralo se u predivnom prostoru Galerije Matice srpske, na Trgu galerija, a lepo vreme je poslužilo organizatorima da feštu naprave napolju, kao i koktel, dok su se manekenke šminkale, presvlačile i prodefilovale sa stepeništa muzeja. I da, očaravajuća revija dizajnerke Jelene Malešević, koja je neobičnim kreacijama uspela da osvoji publiku, od koje su dopirale rečenice: „Ala je ovo dobro!“ i „Ja ovo moram da imam!“

Foto: Filip Bakić 

Jelena je otvorila 20. SFW nakon što su prisutne pozdravile upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski i predsednica Nedelje mode Svetlana Horvat, izražavajući zahvalnost za dugogodišnje prijateljstvo, saradnju ali i samostalno postojanje, jer je ovo godina i kada Galerija obeležava 175 godina postojanja.

Foto: Filip Bakić 

Nakon drugog dana jubilarnog Serbia Fashion Week-a koji su obeležili seminar Moda i Mataverse na kome je govorio profesor Marcelous L. Džons, predsednik Evropskog konzorcijuma za novu modu i profesor Univerziteta  Panteon – Sorbona Kreativne industrije i dizajn, seminara Inovacije i izazovi novog modernog doba na kom su predavači bili eksperti iz dizajna, event menadžeri i marketinški stručnjaci, kao izložba radova finalista takmičenja National Fashion Talent Designers Competition i finalista European Fashion Talent Designers Competition, trećeg dana ova manifestacija nastavljena je u impresivnom prostoru Muzeja Vojvodine.  

Foto: Srđan Aleksić 

U ovoj instituciji kulture i umetnosti otvorena je izložba radova autora iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna, posle čega su usledile fantastične modne revije domaćih i stranih dizajnera- Aleksandre Lazić i njenog brenda Lacher,Danice Arsić koja stoji iza brenda Mokoš Fashion, koja je potom prepustila modnu pistu francuskom dizajneru Emeriku Fransoa, koji je dobro poznat domaćoj publici kao dizajner visoke mode. S obzirom na to da je cele godine program Serbia Fashion Week-a podređen Evropskoj prestonici kulture Novi Sad 2022, čiji je deo zvaničnog programa, te da se zbog toga program održava u najznačajnijim institucijama kulture i umetnosti, i revije četvrte večeri organizovane su u Muzeju Vojvodine.

Foto: Srđan Aleksić 

Prva se predstavila dizajnerka Merima Salković i njen brend Station, potom smo imali priliku da pogledamo reviju Asja by Jelena Mladenović i njenu kolekciju namenjenu samosvesnim i samouverenim ženama. - Kreacije iz ove kolekcije namenjeni su ženi koja je svesna sebe i svojih kvaliteta, ali opet neprestano radi na sebi. To mi je bila osnovna zamisao još na početku kada sam tek osmišljavala kolekciju i mislim da sam to uspela i da realizujem. Prevashodno sam želela ja da budem zadovoljna kolekcijom, a sudeći po reakciji publike, i drugi su zadovoljni, a to me čini srećnom, rekla je Jelena Mladenović, a posle njene revije publici se predstavila dizajnerka Jovana Jerkić koja je u svojoj kolekciji iskoristila ceo spektar boja, od intenzivnih tonova do pastelnih nijansi.

Foto: Srđan Aleksić 

Posle toga, publika u Muzeju Vojvodine imala je priliku da pogleda šta je to u svojoj novoj kolekciji pripremila dizajnerka Mirna Nađ. -Klasika i ekstravagancija kod žena, meni su uvek jako važni. Zato u svakoj kolekciji moram da imam bar jednu haljinu koja predstavlja klasiku. To nikada neće izaći iz mode i svaku ženu uvek čini ženstvenom i pravom damom. U svojim kolekcijama ne volim mnogo da se igram bojama, tako da i u ovoj kolekciji dominiraju crna i bela. Novost je to što ćemo skoro da se pozabavimo kolekcijom za devojčice, izjavila je dizajnerka.

Foto: Svetlana Braun 
Foto: Svetlana Braun 

Poslednja na programu četvrte večeri bila je revija dobro poznatog brenda Alexander Bratsher, koji je ranije u svojim kolekcijama imao isključivo obuću, ali je od prošle godine asortiman proširio i na ekskluzivne večernje toalete.

Foto: Srđan Aleksić 

Zatim su gosti o utiscima razgovarali na koktelu koji je organizovan u dvorištu Muzeja Vojvodine, a ujedno su imali priliku da uživaju i u izložbi fotografija koja je iz fundusa ove institucije odabrana specijalno za ovu priliku. Serbia Fahion Week je još jednom pokazao zbog čega je najznačajnija modna manifestacija u Jugoistočnoj Evropi i peta po veličini nedelja mode u Evropi.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari