Serbia Fashion Week

Modna imperija gospodari Novim Sadom: Treće veče Serbia Fashion Week-a obeležili gosti iz središnje Azije

Modna imperija gospodari Novim Sadom: Treće veče Serbia Fashion Week-a obeležili gosti iz središnje Azije

NOVI SAD - Treće veče spektakularne Nedelje mode, koja se održava po 12. put, započelo je revijama gostiju iz središnje Azije – Kirgistana i Kazahstana, koji nisu mogli da se predstave novosadskoj publici iz nemogućnosti putovanja zbog Ramazana, ali su video porukom pozdravili sve prisutne, zahvalivši se čelnoj dami festivala, Svetlani Horvat i njenom timu, a svojim kreacijama koje su poslali, provleli su nas kroz čudesni svet nomada. Kao da smo se na tren smestili u njihove šatore, jurte, na nepreglednim pašnjacima, posmatrajući let orlova, pijući kobilje mleko, noseći pletene džempere od ovčije vune floralnih motiva, dobar lan, praveći puzle s etno motivima, na osnovu čega stvarmao slike ovih dalekih zemalja. Bezazlene, bezopasne kolekcije, tako mile i drage, poput starice koja vas dočeka s pogačom. Staro osavremeno, prefinjenih tkanina, da se kulturološke razlike nisu ni primetile. Prava čarolija ukusa srrdnjoazijskog šmeka. Kazahstan nam pruža puno lila boje, ali nam zaista nije dojadilo, jer smo uživali, blago je reći, u prizoru divnih šešira, elegantnosti, domišljatosti, omamljeni stabilnom kombinacijom plave i energijom crvene boje (ljubičasta) ovog stvaraoca. Da muškaarc može da tako doživi ženu i da joj pruži tu zamamnu, ljupku i vabljivu prefinjenost, doteranost, učtivost stila i izvrsnost– sumnjali smo.

photo: Svetlana Braun 

Gost iz Holandije Carmichael Byfield kupio je publiku jednim potezom, uklopivši muziku, boje, tonove; sve je bilo tako savršeno, moderno, ludo, šašavo, nosivo. Svila, saten, crno sa cvetnim miksom, providne bluze, karneri, puno šara, vrlo zanimljivo, inovativno, mladalački, izuzetno zabavno, pa ne iznenađuje činjenica da je pobrao veliki broj simpatija izašavši na pistu.

photo: Dragana Tintor

Nakon upriličenog koktela, vraćamo se na drugi blok gde nas dočekuje neprevaziđeni Boško Jakovljević, koji je svoju kolekciju već imao prilike da predstavi ranije, a novosadska publika ga je najzad dočekala i oduševila se, kao i svaki put. Zato što Boško ume da se pojavi. Da obori s nogu. Da vam da sve. Da vam pobrlja misli, da ne znate gde se nalazite, i da vam svako uživanje traje prekratko dok posmatrate njegove modele. Savršeni tonovi, boje, uvek pažljivo odabrana muzika, on nikad nije dosadan i ume da drži pažnju. Kako mu polazi za rukom da ima lični pečat, a da opet bude inovativan, nismo sigurni, ali ono što je fakat jeste to da se Boško ne trudi da vas impresionira. On živi modu. Moda isijva iz njega. Vrhunska obuća, koju posebno ističemo jer nemamo često priliku da vidimo da neko pazi na svaki detalj, dok Boško to prokleto dobro radi! Disco kugla muška odela, crveni kombinezon za muškarca, pojas, miš boja, providno, džepovi, trendy „pederuše“ preko grudi, uočljiva lakoća stvaranja, poigravanje, karneri, brzina smenjivanja modela na sceni, gradska užurbanost, zeleno-crne pruge, vrlo originalno, pa se nameće pitanje: zašto Boško nije na Pitti Uomo festivalu?

photo: Dragana Tintor 

Nakon urbanog Boška, prekrasna Novosađanka Olivera Balašević, ne po prvi put, istupa damski, elegantno, graciozno, u kreaciji Marije Šabić. A Marija ko Marija – nežna, sofisticirana, pomalo seksi, ne jeftino i ne provokativno, vrlo otmeno, kulturno, ceneći žensko telo, pokazuje da Odri Hepbern živi. Srebrno kamenje, čipka, svila, til, šampanj i kapućino boje, bele haljine poput venčanica, raskošno, da je nemoguće ne primetiti rad, trud i posvećenost svakoj pori jednog komada.

photo: Nikolina Osmić

U trećem bloku iste večeri, prilično nas je iznenadila revija Suzane Perić, koju je prigodnim govorom otvorila poznata novosadska RTV voditeljka Milica Rakanović, kao i plesni par koji je zaigrao strastveni tango. Suzana se baš našila, što bi se reklo, pa je tako 30 kreacija prikazala publici, koja je ostala zatečena koralnim, nežnim tonovima, kajsija boji, belom čipkom, crnom čipkom, perjem, providnim haljinama, dugim šlicevima, golim leđima, golim ramenima...Zapaža se iznenadni napredak i potvrđen je kreatorkin dugogodišnji rad. Između čednosti i zavodnice, između uzbuđenja i nonšalantnosti, niko nije ostao imun na ono što se odigravalo na sceni. Sva čula pojačali smo na maksimum, a njene kreacije su gorele, ma buktale na sceni, da jedan običan aplauz i naklon ne bi nadomestili oset koji nam je beogradska dizajnerka priuštila. Ostavila je naročit utisak i hvala joj na tome. Zadivljujuće. Sa smislom. Osobeno. Posvećeno. Krasno. Magnetično. Hipnotično. Vaseljensko. Bravo, Suzana!

photo: Svetlana Braun 

Veče zatvara Grk Marios Karavasilis, ekscentrično, kombinacijom crvene i žute, no futuristički, pa iako zanimljiv i interesantan, domaća publika, nažalost, nije pridavala pažnju zbog svoje surove ograničenosti, bez sluha na nenosivo, ali mu skidamo kapa za hrabrost, ideju, inovativnost. Na krilima mašte leti ovaj simpatični grčki umetnik i to je uvek za pohvalu.

photo: Svetlana Braun 
photo: Svetlana Braun

Večeras vas očekuje takođe sadržajan i zabavan program, dok je peto veče rezervisano za utorak, 7. maja, i seli se u dvorac „Eđšeg“, uz modne vinjete i predstavljanje internacionalnog projekta „Retro inovation“, a potom i globalizacija SFW-a. To je specijalni modni projekat sproveden uz podršku kineske vlade, ali i srpske, s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine i promocije kreativne kulture zemalja kroz dizajn najboljih kreatora iz Azije, kao i  Centralne i Istočne Evrope.

Istog dana, u 20 časova očekuje se koktel zatvaranja, a kao i uvek, znamo da će to biti pravi spektakl, bombardovan emocijama!

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari