educom

SANJA ALVIROVIĆ: Tanka je nit između komunikacije i manipulacije

SANJA ALVIROVIĆ: Tanka je nit između komunikacije i manipulacije

Osnivačica i edukatorka u centru za lični i profesionalni razvoj  „Educom“ otkriva koliko je važno slušati i uspešno komunicirati, citirajući omiljenog joj Cicerona:“Govornik treba da ima na umu tri stvari: šta govori, kome i kako“

Dok razgovarate sa Sanjom Alvirović, pazite na svaki pokret tela, na ton glasa, boju istog, na dikciju i  facijalnu ekspresiju. Jer upravo ona „skenira“ sve – od načina na koji sedite, držite ruke, kako govorite, a pred njenim vokabularom se naglo postidite, koliko god načitani da ste. Njen posao je nesvakidašnji – obučava ljude govorništvu, lepom izražavanju, oslobađa ih od viška treme, a od vašeg imena, poslovnog ili ličnog, Sanja stvara brend! Bilo da ste fizičko lice, kompanija ili samo student, ova plavuša britkog jezika smatra da je vrlo važan način na koji ćete sebe predstaviti i kako ćete izgraditi ime!

Ideja za otvaranje agencije javila se iz potrebe edukovanja ljudi da nije sve belo ili crno, a iskustvo veštog komunikatora stekla je radeći na radiju i u marketingu na televiziji. Kada je ispekla zanat, otvorila je agenciju, s tendencijom da je pretvori u školu besedništva.

-Ćaskanje sa sobom je najbitnije. Komunikacijske veštine su izuzetno važne, ne samo uplašenom studentu, nego i poslovnim ljudima, deci, roditeljima. Gde god se okrenemo, ona se odvija. Ja vama dajem intervju. Dakle, komuniciramo. Lako vas naučim dikciji i pravilnom disanju, ali razviti dobar karakter i duboko otkriti sebe, mnogo je važnije.

Kako izgledaju vaši časovi?

-Mi se dobro igramo. Polaznici sve sami rade, ja ih samo navodim. Učimo kako da se oslobodimo treme, da održimo zdravicu na poslovnom ručku, da regulišemo boju glasa kroz čitanje nepoznatih tekstova, bez pripreme, i sve to snimam – kamerom ili diktafonom. Zanimljivo je kad velikoj grupi polaznika zadam da pričaju uglas 45 minuta, bez prestanka, vežbajući koncentraciju.

Žena koja ume da stvori autoritet, sigurna dok govori, postiže uvek ono što hoće i na interes obe strane ne gleda negativno.

-Dve devojčice imaju interes- jedna da dobije lastiš, druga loptu. Moj interes  je da objavite članak o meni, a vaš  je da imate dobru priču, i tu nema ničeg lošeg.

Učite li ljude glumi?

-Razlika između nas i glumaca je što glumci imaju spremljen tekst, mi improvizujemo.

Koje još aktivnosti organizujete?

-Konferenciju „Preduzetnice u akciji“ održavamo svake godine na Kopaoniku -razmenjujemo ideje, iskustva, umrežavamo se, učimo kako da pregovaramo...„Biznis ćoše“, kada obilazimo 18 gradova i razgovaramo o tome kako poslovati kada si žena u Srbiji, upoznajući se sa zakonskim regulativama, gradeći dobre odnose, šireći vidike, otkrivamo kakve tegobe mogu da nas zadese kao uspešnu poslovnu ženu, a imamo i školu stranih jezika, koju radimo po metodi doktora Lozanova, jedini u gradu, jer bez čarobnog štapića, za samo dva meseca prelazimo jedan nivo, s puno interakcije i s radom u mini grupama.

S kim je najteže raditi i kakvi su Novosađani u komunikaciji?

-S onima koji sve znaju je najteže. Ljude učim važnosti slušanja. Novosađani osuđuju sve što im je nepoznato, škrti su u odavanju priznanja, zatvoreni, spremniji za verbalni napad nego da pitaju. Biti srdačan nije teško. Nema potrebe za hladnim odnosom. Komunikacija može biti i manipulacija, tanka je linija – kao i između ljubavi i mržnje.

Otkrijte nam kako da se oslobodimo treme?

-Disanjem i pripremom. Cenim tremu, pozitivna je. Puno osuđujemo, a ni ne znamo kako je nekom ko je stao pred nas, s namerom da nešto kaže.

Uveliko radite na pripremi jednog slatkog festivala.

-Zadovoljstvo nam je da najavimo Festival ukusa, kafe, knjige i čokolade koji će se održati u Dunavskom parku zadnjeg vikenda maja meseca i svi ste pozvani da dođete i uživate u sladoledima, slatkoj fontani i neobičnim i retkim čokoladama.

izvor: Novosadski reporter

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari