riznica ukusa

Vojvodina je neistražena riznica ukusa

Vojvodina je neistražena riznica ukusa

NOVI SAD - Javnosti je predstavljena publikacija “Riznica ukusa Vojvodine”, nastala u radionici znanja, iskustva, veština I volje da se tradicija unapredi i da se prokrči put vrednostima koje to zaslužuju.

Publikaciju su kreirali, uz svesrdnu podršku DDOR osiguranja, internacionalna organizacija Udruženje konviviuma „Slow Food“ i stručnjaka sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Tim povodom, održana je i panel-diskusija, koju je otvorio prdsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, ističući da je Vojvodina teritorija s ogromnim potencijalom koji se odnose na poljoprivredno-prehrambene proizvode i turizam, I da stranci rado vole da svrate u nju, ali da tek treba da je otkriju, u čemu će im ova publikacija svkaako pomoći.

Cilj izdavanja publikacije je da se na jednom mestu objedine gastronomska, kulturna I turistička ponuda AP Vojvodine.

-Sve što je stalo u ovu riznicu ukusa jeste zaista upečatljiva potvrda jedne izuzetne tradicije, koju su stvarali vekovi i međusobno prožimanje naroda, što je formiralo jedan specifičan način života, bogatsva, ukusa i sklada vojvođanskih različitosti, istakao je Mirović.

DDOR, kao srpsko-italijanska kompanija, ume da zaštiti tradicionalno nasleđe, a da lokalnu hranu i proizvode učini dostupnim javnosti.

Bjađo Karano, predsednik Udruženja konviviuma “Slow food” Srbija, tvrdi da Vojvodina ima tradiciju, što je važno, ali da grešimo što želimo da kopiramo tuđe. “Ponudili su mi Mocarela sir, pored mokrinskog sira, pa mi nije jasno zašto mi nudite industrijsku kopiju, čemu imitacija, pored mokrinskog sira koji je bolji?”

Za publikaciju “Riznica ukusa Vojvodina” izjavio je da to nije samo običan gastro vodič, nego ujedno i vodič u kojem je hrana ekonomija.

foto: Mihailo Berček, TOP Srbija

Predrag Ikonić, jedan od panelista, sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu izjavio je da smo blagosloveni I privilegovani što živimo na ovakvom prostoru, u multikulturalnoj sredini, naglasivši da su u Italiji specijaliteti zaštićeni zaštitinmi znakom koji je neka vrsta garancije za kupce, jer ljudi posećuju lokacije na kojima proizvodi nastaju.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari