Intervjui

KSENIJA MIJATOVIĆ: Dama koja oplemenjuje okolinu

KSENIJA MIJATOVIĆ: Dama koja oplemenjuje okolinu

Starije generacije Novosađana, iako u naletu pevača današnjice, nikada neće zaboraviti specifičan, jedinstven i “peskoviti” glas Limanke Ksenije Mijatović. Prvi put je stala pred mikrofon pre tri decenije u grupi “Pekinška patka”, a kada se pojavila na festivalu u Budvi, festivali su postali neizostavni deo njene muzičke karijere. Ksenija je vrlo brzo postala zvezda devedesetih, ređajući pop hitove uz koje su đuskale sve generacije, a jednog dana donela je odluku da potpuno nestane sa scene i da život muzike, tonova, probi i nastupa, zameni nekim mirnijim i lagodnijim. I u tome je uspela.

Pronašli smo Kseniju, koja svima upućuje samo dobre i lepe misli. Ova prekrasna dama usmerila se na treninge po metodu Lujze Hej – čuvene američke motivacione autorke i spisateljice knjiga na istu temu.

Šta je vas opredelilo da se odlučite na put psihoterapeuta?

- Mislim da je taj poziv pronašao mene. Krećući se od studija psihologije, zanimanja za polje pozitivne psihologije i selfhelpa, brzo sam shvatila da sam samo zagrebala kao okean veliku tajnu zvanu –ljudska duša. Želeći da proniknem što je moguće više u njene tajne, polako se otvarao novi put – psihoterapija. Otuda nije slučajno da sam odabrala Integrativnu psihoterapiju kao svoj novi kanal komunikacije s ljudima. Nekada je to bio moj glas kroz muziku, a danas je to moj glas kroz reči.

Kako biste onda definisali svoj život sada?

-Biti deo ljudskih života na način na koji to sada činim, često me učini poniznom pred životom (ko želi, neka čita Bogom ). Biti neko ko bar na trenutak može da olakša patnju neke duše , ostavlja me nemom. Moj život ima dva jaka stuba na koja se oslanja  – jedan je moja snaga da gledam napred, bez obzira šta mi život nosi, a drugi stub je ono dete ,avanturista i buntovnik u meni.

Na koji način se oslobađate od stresa?

-Muzika, muzika i najviše muzika. Pored toga, brdo knjiga, čak po nekoliko u isto vreme, a tu su uvek i dobri koncerti.

Koji vas slogan vodi kroz život?

-Ne mogu da kažem da se baš rukovodim nekim konkretnim sloganima, ali postoje citati koji mogu da dočaraju ono što me duboko dira kao čoveka:

Sve što sam o životu naučio, može se svesti na tri reči: život ide dalje. “ Robert Frost

Gledajmo na život kao na dečiju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenja.“ Imanuel  Kant

Imate li neki recept za sreću, ili ipak sve potiče iz naših glava?

-Ako pogledate oko sebe, videćete da nas “ recepti” za sreću preplavljuju sa svih strana – od socijalnih mreža, časopisa, tv emisija. Kao da je sreća neka jednačina koju, ako dobro sklopimo, dobili smo rešenje. Univerzalnog recepta nema. Sreća ima mnoga lica , kao cvet sa puno latica, a latica je samo deo onoga što čini svet. Sreća su trenuci kada vidimo sebe nasmejane, u miru, okružene ljudima koje volimo, kada nam je toplo oko duše. Zadovoljstvo životom je nešto što je trajnije prisutni osećaj dok je sreća samo onaj jedan trenutak ushićenja koji nas prožme I prodje. Zato ljudi često misle da su nesrećni. Nezadovoljstvo trenutnim životnim okolnostima nije odsustvo sreće. Ona je tu, samo malo sklonjena u stranu.

Kakva iskustva nosite sa vaših radionica i koje su to najčešće nevolje zbog kojih vam se obraćaju? Čemu vi zapravo učite ljude?

-Imam dve prakse: psihoterapeutski rad i rad u polju pozitivne psihologije. Program je šarenolik: javni  nastup, umeće dobre komunikacije, meditativne tehnike, rad na samopouzdanju...Posebno uživam u personalizovanim programima koje pravim za individualni rad s klijentima koji su najčešće iz korporativnog sveta . Na mom sajtu dobremisli.com možete pročitati detaljnije.

Možete li neke metode primeniti u vaspitanju sina Relje?

- Iskreno, mom Relji sam mama, ne psiholog, ali svakako znanja koja sam dobila kroz studije psihologije, kasnije iz edukacije za psihoterapeuta, puno su mi pomogla da u odredjenim trenucima donesem optimalnije odluke.

Kao lepu ženu, neizbežno je da vas pitam za izgled-koliko lepota dolazi iznutra, a koliko je potrebno rada spolja?

-Pre bih rekla da je vaše pitanje jedna mala provokacija. To je nešto što često kažem: Za početak vaše unutrašnje promene sasvim je u redu da krenete od spoljašnje. Promenite sve što vam se na vama ne dopada i što će vas učiniti da se osećate bolje dok se posmatrate u ogledalu. Ukoliko tu spoljašnju promenu ne podržite radom na sebi iznutra- sve što ste uradili, neće biti dovoljno I tu veštačke trepavice, nadograđena kosa i nokti baš ništa ne pomažu. Verujte, probala.

Postoji li način da se oslobodimo negativnih misli živeći u depresivnoj Srbiji?

-Odlično pitanje. Uvek postoji način da se nečeg oslobodimo, mada priznajem da je Srbija sve više i više depresivna, pa kao psihoterapeut predlažem šetnju što češće.

Jedno vreme ste najavljivali knjigu. Kada će ona ugledati svetlost dana?

-Pišem je već neko vreme. Stiže uskoro i posvećena je ženama.

Koja mesta najviše volite kada iz Beograda dođete u svoj Novi Sad?

-Kao prava Limanka uvek i zauvek moja mesta su: Makijato, Kod Beze na Štrandu, Vremeplov. Novi Sad je zauvek moj grad, moja prva ljubav. 21 godinu živim u Beogradu,  ali znam da ću se Novom Sadu vratiti jednog dana da u njemu dočekujem svoje unuke i da uz Dunav nađem svoj mir.

Kakav je vaš sud o današnjoj muzičkoj sceni i smatrate li da ste svojim povlačenjem dali prostor ljudima s lošim glasom, lošim tekstovima?

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari