Intervjui

LANA FRANCER: Najdruštvenija i najhumanija Novosađanka

LANA FRANCER: Najdruštvenija i najhumanija Novosađanka

Lana Francer može komotno da se pohvali titulom najdruštvenije osobe u Novom Sadu. Kada joj zatreba automehaničar, lekar, kozmetičar, krojačica ili se bilo koji problem pojavi, ona se jednostavno obrati svojim prijateljicama na Fejsbuku, kojih broji preko 40.000! A kaže da im broj raste iz dana u dan.

Kada je prošle godine došla na ideju da otvori FB stranicu „Novosađanke“, ni slutila nije da će joj se toliko njih priključiti, pa sada Lana po 18 sati dnevno komunicira sa ženama koje muče iste muke: gde popraviti mašinu za veš, gde naći šminkerku, gde je najbolji ginekolog, pedijatar, zubar, maser...Ne samo što se jednom mesečno okupljaju i piju kafe, razmenjuju životna iskustva, pomažu jedna drugoj u pronalaženju poslova, Lanine članice zapravo najviše učestvuju u humanitarnim akcijama kojih je toliko da, prema rečima naše sagovornice, najveći problem predstavlja: kome prvo pomoći?

-Sve je počelo spontano, naišla sam na nerazumevanje jedne grupe čija sam bila članica. Pošto me nepravda prati ceo život, rešila sam da uzmem stvar u svoje ruke, otvorivši grupu i sve dalje je već poznato: Novosađanke se udružuju prvenstveno radi humanitarnih akcija a ujedno delimo savete, pomažemo jedna drugoj, šalimo se, družimo, zabavljamo, zasmejavamo... Tako smo pomogle maloj Nađi da pobedi leukemiju, a devetnaestogodišnjoj Nataši kojoj je amputirana noga, zbog saobraćajne nezgode, kupili smo kola. I to nije sve.

Koliko su Novosađanke pokazale svoju humanu stranu ličnosti?

Pokazuju je svakodnevno! Treba ih samo pokrenuti i razmrdati, a to je moj zadatak! Pune su ljudske dobrote i plemenitosti. Kada objavim da nekome treba pomoć, ne možete verovati kojom brzinom skupimo novac i sve što je neohodno. To me čini sretnom i ponosnom na moje sugrađanke! Koristim ovu priliku da im se javno zahvalim za sve što su učinile i što ćemo tek učiniti, samo da im dam vetar u leđa i one su spremne na borbu poput lavica zaštitnica!

Društvene mreže mahom služe zarad sticanja dobiti. Zbog čega ne koristiš brojnost članova za reklamiranje?

-E, baš zato što neću! Imam svoj posao, PR sam „Indeksove tribine“ i pare me ne interesuju. Moja stranica postoji kako bismo pomagali i širili ljudskost, i dok god tako bude – ja ću je voditi. Jednim klikom mogu da je ugasim i da sve nestane. Ali, dok god umem organizovati moje Novosađanke (i one koje se tako osećaju) da daruju i pokažu ogromna srca, trajaću. Nikad nećeš dobiti dok ne daš!

Deluješ kao samarićanka s takvim stavom.

-Nisam nikakva Baba Mrazica, nisam dobrotvor, samo želim da iz žena izvučem najbolje, a znam da to mogu. Moja životna priča je poput amplitude – s usponima i padovima. Od manekenskog posla, do udaje za milionera, preko razvoda i toga da ostajem sama s malom decom i jednom kesom u ruci, shvatajući da novcem ne mogu kupiti mir, slobodu i ljubav, i sada kada radim ono što volim, provodim vreme sa svojom divnom decom koje učim da pomažu i budu ljudi i kada mogu da širim ljubav, zašto bih koristila popularnost grupe zarad sticanja novca za marketing? Zapravo, ni ne osećam se popularno, ja se pre svega osećam korisnom! Kada bismo svi tako razmišljali, možda bi ovaj svet bio daleko lepše mesto.

Koliko je teško komunicirati s toliko različitih ćudi?

Uglavnom nije teško. Svaka ima svoje mišljenje, bude i „prepucavanja“, verbalnih sukoba, nerazumevanja, loših dana, ali sve okrenem na šalu, jer sam šaljivdžija po prirodi i smeh mi je važniji od isterivanja pravde. Na kraju, sve smo udružene kako bismo pomogle jedna drugoj i ne dozvoljavam da se na mojoj stranici šire mržnja i ljubomora. Nedeljom im otvorim profil da se reklamiraju, prodaju stvari, a sve ostale dane koristimo za pomoć jedna drugoj.

Šta najčešće žene traže?

Traže podršku i pažnju. Ima dosta usamljenih, tužnih, neraspoloženih žena, ali traže se i poslovi, izgubljeni novčanici, ukradene torbe, zaboravljene jakne, recepti, zubari, fotografi, dekorateri, pomoć oko organizacije svadbe...Na primer, jednoj gospođi je, zahvaljujući grupi, vraćeno nekoliko hiljada eura! Ti momenti kada vam se zahvaljuju, kada čine dobra dela koja su besmrtna, kada šire vedar duh, pozitivne misli, kada veruju da se dobre stvari dešavaju samo dobrim ljudima, ti momenti nemaju cenu za mene! U tome je suština postojanja – pomoći!

Ova vitka novosadska altruistkinja svakodnevno je prisutna u životima 40.000 žena i rešava sve njihove probleme jednim klikom tastature, pa ako želite da vidite kako to izgleda imati onlajn prijateljice, priključite se „Novosađankama“ i pitajte sve što vas zanima. Obaveštanije su od BIA, organizovanije od Legije stranaca, brze u prikupljanju novca, pune empatije i rado spremne da odgovore, ali i uđu u raspravu ako je potrebno.

Ipak, na kraju dana, kada pogasimo svetla i legnemo u krevet, bitno je samo da li je neko čovek ili nije. A „Novosađanke“, na čelu sa Lanom, nam svakodnevno potvrđuju da to jesu.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari