Biznis

Radojko Raša Jovanović: Doktor za cipelu

Radojko Raša Jovanović: Doktor za cipelu

Žena na muškarcu prvo primeti cipele. Onaj pravi može da obuče bilo šta, ali s cipelama ne sme da pogreši. Ako ste od onih koji cene kvalitet, udobnost, ne hajući za cenu, a volite da se komotno osećate u ugodnoj cipeli, kao da lebdite, znači da ste se obratili proverenom stručnjaku, doktoru za cipelu, zanatliji koji već tri decenije obuva Novosađane-Radojku Raši Jovanoviću, jer samo on zna koliko je dobra cipela od suštinskog značaja: za izgled, nogu i za šarm.

-Dugo sam živeo u Beču, ali nisam želeo da postanem tipičan gastarbajter. Zato sam se ’88 godine vratio u Novi Sad, otvorio svoju prvu mini radionicu, vodeći se logikom da bi popravka obuće bio unosan biznis, ali kako su se stvari odvijale, brzo sam uvideo da želim izrađivati cipele isključivo po meri.  I tako sam opstao, evo, punih 30 godina.

Ko čini vaše mušterije?

-Zanimljivo je da se skoro dvadeset godina nisam pojavljivao u javnosti, delujući u zatvorenim krugovima, jer reklama „od usta do usta“ je zapravo najbolja! Presrećan sam što toliki niz godina kontinuirano opstajem u malom gradu, bez ijedne krize, animirajući zadovoljne klijente koji su prepoznali značenje reči ručni rad, kvalitet, i tako preneli kulturu nošenja kožnih cipela na svoju decu, pa i na unučiće. Po nekoliko generacija snabdevam obućom, što je moja najbolja reklama i potvrda onoga što radim.

Raša je u biznis s ozbiljnim pogonima, kapacitetima i proizvodnjom na Telepu aktivirao celu familiju, pa je tako stariji sin zadužen za ženski program, mlađi za kaiševe, a snajka za marketing, zadržavši porodicu na okupu, ne gubeći osobenost, po čemu je prepoznatljiv u Novom Sadu. Ipak, Raša tvrdi da najveće muke zadaje tržište, i  teži dolazak do repromaterijala, s obzirom na to da tržište diktira šta je u trendu, te da ne može priuštiti crnu kožu svakog meseca, ako bi to želeo, jer su domaći pogoni prodati, a Italijani  su „stavili šapu“ na sve! No, to ga ne sprečava da i dalje bude najbolji u svom zanatu, a da među mušterijama ima najviše onih na visokim funkcijama.

Šta se više traži: muška ili ženska cipela?

-Više se traži ženski program. Istina je da žena u svom novčaniku ima uvek skrivenu pregradicu s parama i rado će izdvojiti pozamašnu sumu za udobnost i kvalitet, naročito ona koja drži do sebe. Kao i muškarac, uostalom. Moji kupci su oni koji znaju s cipelama, koji imaju kulturu nošenja, održavanja.

Možete li da napravite sve što neko osmisli?

-Apsolutno! Kreator je kupac i sve je izvodljivo. Imam svoje kalupe koje prilagođavam. Mahom postoje četiri klasična modela, dok se svi drugi nadograđuju na njih. Razlika je samo u formi špica, u boji; modeli su ujednačeni a boje i detalji se menjaju.

Koliko Novosađani danas znaju važnost nošenja udobnih cipela, imaju li tu kulturu?

-Nažalost, primat su preuzele patike, dostupnije su, jeftinije. Za dobru kožnu cipelu ipak morate izdvojiti određenu sumu novca.

Da bi nastao jedan par cipela, Raša tvrdi da je to vrlo kompleksan proces koji ne može da se objasni u nekoliko rečenica. Pored mustre i odabira materijala, radi se šivenje, krojenje, zatezanje kože na kalup, montaža, stavljanje đonova, a taj rad je svakako komplikovan, težak, ručan, zahtevan, i procedura iziskuje strpljenje i ljubav prema poslu, sa željom da se napravi samo kvalitet koji, po rečima sagovornika, može da se nosi i 100 godina! Vreme izrade zavisi od tehnološkog procesa, pa je tako za prost par dovoljno i do osam sati, dok ozbiljniji par zahteva i do dva dana.

Raša nam otkriva da postoji čitav postupak odabira cipele, koji zavisi i od vašeg stava, odela, fizionomije, statusa, intelekta, širine ramena, a bogami i dužine nosa, na šta ovaj vrsni umetnik voli da ukaže svojim mušterijama, koji ga s punim poverenjem poslušaju, znajući da se cipela ne bira i ne kupuje olako.

-Džentlmen zna da se prava kožna cipela nosi jedan dan, dok se drugi dan odmara, i zato onaj ko može priuštiti moju cipelu, u svom cipelarniku mora posedovati najmanje još 12 pari!

Posetivši radnju u TC Pariski magazin, uverili smo se u sve što nam je ovaj čuveni novosadski šuster ispričao, potvrdivši onu staru da muškarčev stil, oličenje ukusa, i ženinu otmenost i prefinjenost definiše samo dobar odabir kvlaitetne cipele od kože. Jer cipela govori više od reči. A Rašina cipela ne samo da govori, ona zavodi.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari