Biznis

Krofne s dušom

Krofne s dušom

Legenda kaže da je ovaj slatkiš izmislila udovica jednog pekara Krapfena, zbog čega se u nemačkoj kulturi nazivaju krafne, kada je sasvim slučajno ubacila testo u vrelu mast u kojoj je pripreman ručak. Ako ste se ikad zapitali gde sada stanuju najukusnije krofne, ne morate ići u daleku Nemačku, jer smo istražili da zaista imaju prebivalište u Katoličkoj porti, u samom jezgru grada, i da Novosađani punih godinu dana na ovoj adresi uživaju u fenomenalnim poslasticama.

Sa željom da otkrijemo po čemu se njeno veličanstvo krofna izdvaja od onih koje su nam spremale bake, krijući recept kako to da ispadnu tako meke, a šuplje, posetili smo kuću krofni „Slatkoteku“, čija nam vrata otvoriše ljubazni slatkokrofničari, na čelu sa Tijanom Jovanović, koju pitamo, neizbežno, šta će ona u svetu testa.

-Želeći da oživim stare, tradicionalne krofne naših baka, žudeći za mekim, toplim, ukusnim slatkišima koje će okusiti prvo Beograđani, jer do tada nisu imali svoju specijalizovanu prodavnicu, pa tek od 2017. godine i Novosađani, uplovila sam u ovaj maštoviti i čarobni svet.

Zašto svi misle da je ovaj dezert jednostavno napraviti?

-A uopšte nije. Lako je samo u svojoj kuhinji, ali osmisliti ceo tehnološki proces, kako bi svaka od njih bila savršenog oblika i  jedinstvenog ukusa, podrazumevalo je mnogo rada, truda, vremena, želje, volje i upornosti. Pa eto, nakon hiljade pokušaja, dobili smo onu pravu, jedinstvenu, po koju se mušterije uvek vrate – Slatkoteka krofnu, i po kojoj smo prepoznatljivi u gradu. Inače, sam proces često traje i do tri sata.

Koje sve vrste krofni žive u vitrini „Slatkoteke“?

-Osmislili smo preko 50 ukusa; čokoladne, voćne, s omiljenim čokoladicama ili, za one koji žele da se vrate u detinjstvo, nudimo onu punjenu džemom od kajsija i posutu šećerom u prahu.

Dok degustiramo „Milku“ sa nugat i belom čokoladom, iako nam je žao načeti ta šarena remek-dela, već pri prvom zalogaju znamo da nam jedna neće biti dovoljna, pa dok očima „šaramo“ po staklenoj vitrini, kao da nam se sve one smeše, molećivo govoreći:“Uzmi baš mene“, pa od kindera, malina, kikirikija, badema, cimeta, lešnika, rastrgnemo savršeno pakovanje i zaboravimo na sve prethodne priče o dijeti! Tek sada vidimo zašto je slatki vojvođanski dezert iz „Slatkoteke“ osvojio, ne samo srca, već i stomake Novosađana!

IZVOR
0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari