Intervjui

BROTHERS MC: Vitezi na crnim dvotočkašima

BROTHERS MC: Vitezi na crnim dvotočkašima

Svet bi bio mnogo lepše mesto kada ne bismo „zaključivali o knjizi na osnovu korica“, uverila se vaša novinarka kada su je ljubazno i domaćinski dočekali uz sir, ribu, vino i masline iz Istre - BROTHERS MC, bajkeri iz Novog Sada koji postoje više od decenije sa svojih 60 i nešto članova. Prinčevi u  kožnim jaknama ispostavili su se kao pravi džentlmeni - ne psuju, dame poštuju, iako su im članstvo u klubu zabranili, uljudno se ponašaju, akcentujući šegu, a prijateljima i strancima spremni su da pomognu u nevolji, naročito na drumu.

-Cilj našeg okupljanja su putovanja i druženja. Gde god se pojavimo u svetu, ponosno nosimo boje svoje zemlje i ne gledamo nacionalnu pripadnost, ističe Saša Malinović, predsednik Moto unije Srbije i Vojvodine i potpredsednik moto kluba Brothers MC.

Da je lako biti deo njihovog članstva– nije. Hijerarhija postoji, a red mora da se poštuje. Kada je Robert Sabadi prvi put kročio u klub, bio je  „henger“ – neko koga su posmatrali i ko je morao da se dokaže, da bi potom dobio lentu „prospekt“,  što bi značilo da stažira, a u zavisnosti od zalaganja postao bi punopravni član i stekao pravo glasa. Sastanci se održavaju svake nedelje, a na njima se planiraju putovanja i razne akcije, uglavnom humanitarne, uz neizostavni osmeh, pivo i meze.

Dugogodišnji bajker, inženjer po struci, Milan Bandić Bandit tvrdi da su u celoj Evropi stekli prijatelje koji ih rado ugoste, od Hrvatske, Makedonije, Italije, Španije do Grčke, Francuske, Beča i Nemačke.

-U jednoj turi pređemo i do 10.000 km! Sloboda, osećaj dok vozite u koloni po svim vremenskim uslovima, noseći samo kišno odelo, flašu rakije na poklon i najnužniju opremu, osetivši miris zemlje, vazduha, upoznajući divne ljude koji gaje identičnu strast prema motorima – neopisivo je! To morate da doživite!

Predsednik kluba, šarmantni Srđan Simić ističe da se delima bore protiv predrasuda onih koji misle da su bajkeri divljaci koji jure 300 na sat.

-Ljudi imaju potpuno pogrešnu sliku o nama. Svake godine se maskiramo u Deda Mraza i nosimo paketiće deci ometenoj u razvoju, igramo stoni fudbal za decu s Kosova, organizujemo Uskršnjeg zeku, redovni davaoci smo krvi, a kad god je neka važna akcija napravimo defile motorima, pa smo tako dočekali učesnike „Velikog kola“ za Ginisa i sprovodili ih, čuvamo rokenrol na kultnoj manifestaciji „BlokStok“, bili smo deo „Rock&Joy“ koncerta nedavno održanog za sigurnu dečju kuću...

Mlađani član Stefan Joksimović kaže da je jedino u ovom klubu dobio podršku i razumevanje, kao i da se neretko dogodi da neko na putu ima problem, pri čemu bajkeri uskaču u pomoć, kompaktni i svi za jednog, jer „kada imaš prijatelja, nemaš problem“, tvrde članovi Brothers MC, najpoznatijeg i najorganizovanijeg moto kluba u Novom Sadu. O onima koje su izgubili, ne žele da govore. Rado ih se sete, i zbog njih uvek nose kacige i neophodnu opremu, koja nije nimalo jeftina.

Koliko je važno poštovanje propisa, objašnjava nam potpredsednik Saša: „Na putovanjima vozimo u koloni iz koje se ne izlazi, ne uleće se u „makaze“; red, disciplina, kultura saobraćaja, organizovanost su samo neki od naših postulata bez čijih uvažavanja ne možete da pristupite klubu. Mi smo najranjivija kategorija i ovim putem želimo da skrenemo pažnju na naše učešće. Nerviraju nas loši i neobeleženi putevi, vozači koji nas ne poštuju, a povrh toga bili bismo zahvalni gradu kada bi razmotrili naš predlog da se naprave kampovi kao u svetu, jer podatak da na svim graničnim prelazima uđe preko 300.000 motocikala, dovoljno govori koliko bi to doprinelo razvoju turizma i ekonomije. Dvotočkaši samo prođu kroz Novi Sad, zbog nepostojanja uređenog prostora za njih, umesto da svrate i upoznaju naš divni grad, tvrdi Malinović.

Topla porodična atmosfera moto kluba Brothers MC tera sve nas da malo bolje razmislimo pa kad ih upoznamo tako zaposlene, porodične, sa smislom za humor, opuštene, strastvene ljubitelje motora, shvatimo da možda prinčevi više ne dolaze na belom konju!

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari