Intervjui

BOGDAN CVEJIĆ: Istorija sačuvana u apotekama

BOGDAN CVEJIĆ: Istorija sačuvana u apotekama

Maleni Bogdan Cvejić još je u vrtiću znao da će ponosno nositi beli mantil, radeći u farmaceutsko-hemijskoj industriji, čuvajući familijarno blago i nastavljajući tako porodičnu tradiciju koju je započeo još njegov pradeda Dušan Cvejić davne 1888 godine, otvorivši apoteku u Čereviću, prvu seosku u Vojvodini a jedanaestu u državi, a koju će kasnije njegov deda Bogdan, po kojem nosi ime, nastaviti visoko ceniti.

-Deda je u Gracu završio farmaciju, a nakon Drugog svetskog rata su nam nacionalizovali apoteku te je on ostao upravnik, sve do svoje smrti. Nastavila je sa radom kao državna, da bi nam vratili lokal i komplet apoteku u kojoj je i sada originalan nameštaj iz tog davnog perioda. Ja sam diplomirao farmaciju, i za mene nikad nije bilo alternative. Jednostavno, toliko sam vremena kao dete proveo u toj maloj drogeriji, da je bilo nemoguće i da pomislim na bavljenje nekim drugim poslom.

Šta najlepše pamtiš iz tog perioda kada si u detinjstvu odlazio u porodičnu apoteku?

-Pamtim da je sve bilo drugačije. I taj neverovatno specifični miris hemikalija, a opet prijatan, i dan danas mi je u nosu.

Čula sam da čuvaš stojnice iz davnih dana.

-Još uvek imamo u apoteci u Čereviću stojnice stare sto godina. Nekad su se koristile za čuvanje supstanci i ručno pravljenih lekova.

Po čemu se tvoj lanac modernih apoteka izdvaja od ostalih?

-Izdvajamo se po pristupčnim cenama, širokom asortimanu, odnosu između pacijenta i zaposlenog koji se svojski trudi da posavetuje, pružajući pomoć u prevazilaženju nezdravih navika, tako da se ne svodi sve samo na puku trgovinu.

Da li te ljudi često pitaju za zdravstveni savet, šta ih to naješće muči i nervira li te da određuješ doze?

-Ne smeta mi ništa, to je nezaobilazna tema. Najčešće me pitaju šta je dobro za stomak ili grlo, za zglobove, vene, kosu, glavu... Apsolutno sve odgovore imam i nije mi teško da ih podelim.

Koja je to dijagnoza broj jedan u Srba?

-Najprodavaniji lek u Srbiji je „Bromazepan“ pa tri mesta prazno. Onda „Kafetin“ pa probiotici i time vam je sve jasno.

Poznat si veseljak u društvu, voliš dobar štimung, muziku, kafanu, društvo ali i veliki bakšiš da ostaviš. Koje su to pesme uz koje se najčešće veseliš?

-Odrastao sam u Čereviću, tri četvrtine sam Sremac, obožavam tamburaše, a omiljene pesme su mi „Ima jedan kućerak u Sremu“, „Žena plave kose“, „Nije život jedna žena“...

Kako usklađuješ porodične obaveze s poslovnim, s obzirom na to da znamo da i sam voliš da obiđeš svih 40 apoteka?

-Supruga Sandra i deca Dušan (9) i Marija (6) su mi najveća snaga i moj pokretač. Imao sam tu sreću da naiđem na divnu ženu koja je moj veliki oslonac. Živim u Kamenici, apoteke su mi na nekoliko lokacija - u Somboru, Irigu, Kikindi, Beočinu, Novom Sadu...tako da je nekad teško asimilovati sve obaveze, ali kad voliš posao koji radiš, za koji si školovan i predodređen, kad imaš podršku porodice, onda nemaš vremena da ti bude teško!

Iako tvrdi da još nije doneta zakonska regulativa apotekarske delatnosti na koju se čeka dugi niz godina, te danas postoji manija otvaranja apoteka bez ikakve uređenosti, Cvejić se uskoro može pohvaliti  otvaranjem galenske laboratorije kojih nema puno u zemlji, i  u kojoj se pored galenskih lekova delom proizvodi i kozmetika, dok u pojedinačnim apotekama uveliko imaju magistralnu izradu preparata koje prave po receptu, pa tako možete nabaviti svoju hijaluronsku kremu, na primer.

Da li je tvoj beli mantil potamneo od nenošenja?

-Nažalost, ne oblačim ga više. Iako sam radio u farmaciji, sada sam ipak zadužen za druge oblasti.

Jesi li ikad kročio u tuđu apoteku?

-Naravno! Bez problema! Kad je moja daleko, rado uđem i kupim šta mi treba. Evo, upravo sam pazario šumeće tablete.

Svojim znanjem, visokom kulturom, lepim manirima, odgovornim profesionalnim radom i ukupnim delovanjem u farmaceutskoj industriji, Cvejić je sebe svrstao među istaknute žitelje Čerević varoši, pa ne čudi što su ga meštani opštine Beočin jedno vreme izabrali za predsedavajućeg. Ipak, biti deo ugledne grane zdravstva, pomagati ljudima i održavati porodični biznis daleko je privlačnije, tvrdi Bogdan Cvejić, vlasnik najbrojnijih, najmodernijih i najčuvenijih apoteka u koje je utkana istorija.

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari