Intervjui

NIKOLA BUBLIK: Folklor je govor duše i bensedin

NIKOLA BUBLIK: Folklor je govor duše i bensedin

Nikola Bublik, bivši predsednik upravnog odbora KUD „Brile“, glavni i odgovorni za udruženje, sada izabran na mesto člana nadzornog odbora, ujedno je i aktivni igrač folklora. Iako je počeo relativno kasno da igra, nakon fudbala za koji priznaje da je bio antitalenat, tvrdi da ga je ka ovoj vrsti umetnosti privukla neverovatna energija, narodna nošnja, druženje i koreografije.

KUD Brile, u sklopu svog sastava sadrži dečiji i tamburaški orkestar, amatersko pozorište, školu tambure, četiri sekcije folklora i književni klub, i jedan je od retkih u Srbiji s toliko sekcija. S obzirom na to da se bliži 9. maj, dan ovog društva kada se obeležava 75 godina postojanja, posetlili smo Nikolu, ne bi li nam otkrio nešto više o kulturnom ansamblu.

-KUD Brile ima izuzetno dugu tradiciju i nosilac je kulturnog života Beočinaca, opštini nadomak Novog Sada. Postojimo od 1944. godine, a ime nosimo po nadimku čuvenog narodnog heroja Stevana Petrovića, čiji spomenik stoji u parku u centru opštine. Stevan je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe, koji je život izgubio u vojoj 21-oj godini života, kada su ga Nemci izgazili čizmama, izloživši ga mrtvog na glavnom trgu u Beočinu. Ovo je velika organizacija, koja broji preko sto aktivnih članova, iako njihov broj varira i mahom su to Beočinci.

Nikola tvrdi da je deficit muškaraca u ansamblu, jer je za tipično da se on bije, trenira grube sportove, a ne da igra. Što je šteta, jer po Nikolinim rečima, folklor je pravi izvor pozitivne energije, a predrasude ne bi trebale da nas guše prilikom izbora hobija.

-Kada sam došao na prvu probu i začuo zvuk harmonike, srce mi je zaigralo, pa još kada su me uhvatili za ruke i poveli, bez da sam umeo ijedan korak izvesti, znao sam da ću redovno dolaziti i preći u izvođače, jer ta poletna energija kojom vas folklor nosi, ta dinamika koja vuče- neopisiv je osećaj! Nikada nije statično, treba se samo prepustiti strastima! Folklor ima dušu! I verujte, oni koji ga igraju su oni koji imaju srce, dušu i merak!

Koje koreografije preferirate na vašim mnogobrojnim nastupima?

-Lično, najviše ljubim one s juga, jer su užurbane, najagresivnije i kada tapan (bubanj) udari ritam, vi možete da poletite, bukvalno! Sve pršti i puca! Ako se pripremamo za ozbiljne nastup, uvodimo pevačke probe, dok igračke traju po nekoliko sati, a kad se sve to izmiksa, dobijete neverovatan spoj koji sa scene emituje jedno ogromno bogatstvo, ponos, moć, gracioznost, umetnost koja mora da se voli! I publika to oseti, verujte, i bogato nagradi.

Nažalost, za vaše nastupe ipak treba izdvojiti novac.

-Poslednji put smo nastupali U Smederevskoj Palanci na Jaseničkom prelu, često osvajamo nagrade, u zavisnosti od kategorija, a od inostranih putovanja izdvojio bih Mađarsku, Rumuniju, Hrvatsku. Sada planiramo da decu pošaljemo u Španiju na leto, i nadamo se da će nam grad pomoći u ostvarenju cilja, jer KUD Brile može predstaviti Srbiju i malu opštinu Beočin, čuvajući tradiciju i kulturne običaje, kroz pesmu i igru, i ovim putem apelujemo na institucije da „bace oko“ i na nas, na volju ljudi u kulturi da prezentuju ono što najbolje rade – a mi najbolje držimo do svojih korena, negujemo tradicionalne vrednosti i čuvamo kulturnu baštinu!

Da li bi savetovao mlade da upišu folklor?

-Definitivno bih, jer deca mogu da nauče šta je zajednica, drugarstvo, tim, društveni život, pa i ljubav. Često se parovi upoznaju baš na probama.

IZVOR
0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari