budi heroj

Predstavljen projekat "Budi heroj"

Predstavljen projekat "Budi heroj"

U prijatnom ambijentu kafe-restorana „Le Piaf“ održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat „Budi heroj“, idejnog tvorca Miše Bačulova, priznatog novosadskog sportiste, osnivača „Ronin“ kluba koji ima za cilj da omladinu skloni s ulice, a njihovu energiju kanališe i usmeri na sport.

Miša je poznat po svojoj humanosti, pa je tako akcijom „Borbom protiv nasilja“ uspeo da sakupi nekoliko hiljada evra kako bi pomogao socijalno ugroženim porodicama, a nedavno i oboleloj devojčici, da bi s novim projektom „Budi heroj“ otišao korak dalje!

photo credit: Vladimir Rogić 

Miša poziva sve ljude da postanu heroji!

-„Projekat „Budi heroj“ je jedini humanitarni projekat koji ne podrazumeva uplatu u novčanim sredstvima, nego vaše lično učešće. Jednoj porodici smo opremili kupatilo koje je bilo puno vlage, ocu jedne familije koja je živela na ivici egzistencije pronašli smo posao; dakle, svi vi možete biti heroji tako što ćete doprineti onoliko koliko možete. Ako umete da zidate, gradite, javite se, ako možete da donirate bilo šta što vama ne treba, na svaki način možete biti heroj“, istakao je Bačulov.

Koordinator projekta Branislav Babić najavio je humanitarnu dodelu paketića, u okviru akcije „Budi heroj“, koja će se održati 27. decembra na Trgu Slobode, na platou „Winter Fest“ manifestacije s početkom u 12 časova.

photo credit: Vladimir Rogić 

„Ovo je jedanaesta godina zaredom da dodeljujemo novogodišnje paketiće, a ovog puta sakupili smo 328 paketića za decu Udruženja distrofičara, gluvonemu decu, decu iz Velikog rita, kao i decu koja boluju od dečje paralize i cerebralne paralize. Imali smo težak zadatak iza nas. Ipak, priznaćete, nikad slađi. Sakupiti više od tri stotine paketića nije jednostavno, naročito što novac ne uzimamo u ruke, ali zahvaljujući dobroj volji naših heroja, dokazali smo da oni zapravo još uvek žive, postoje i hvala im, ovo je prilika da uputimo jedno veliko hvala svim ljudima-herojima koji žele i koji ne žele da budu javno predstavljeni! Zapravo, nama jeste cilj da se heroj vidi, kako bi bio dobar primer ostalima i probudio u njima svest za pomaganjem. Ja vam se još jednom zahvaljujem ispred akcije „Budi heroj“ i pozivam vas da nam se priključite i na samoj dodeli paketića, 27. decembra s početkom u 12 sati na Trgu Slobode“, naglasio je Babić.

photo credit: Vladimir Rogić

Jedan od prvih heroja, vaterpolista Aleksandar Njegovan, predstavnik projekta za Beograd, već je i sam učestvovao u akciji, pomogavši samohranoj majci iz Valjeva kupovinom namirnica, ističući da je važno da se svi uključe u humanitarnu akciju tokom cele godine, naglašavajući da novčana sredstva čelni ljudi ne prihvataju, po čemu je ova akcija i specifična.

Projekat "Budi heroj", pod istoimenim sloganom, bazira se na činjenici da kroz raznorazne akcije davanja i pomaganja, najpre socijalno ugroženim porodicama, pronađete heroja u sebi. A on čuči u svakom od nas. Treba ga samo razmrdati. Uspavao se. Od briga, problema, besparice, traganja za životnim ciljem...uspavao se. Sve počinje prvim korakom. Hajde da ga načinimo zajedno.

O Miši Bačulovu, idejnom tvorcu projekta „Budi heroj“

Treći u svetu u tajladskom boksu, vicešampion Balkana Miša Bačulov, ponosni vlasnik 30 medalja, suprug, otac dve ćerke, u iščekivanju treće princeze koja je na putu, trener, vlasnik kluba „Ronin Gym”, u kojem obučava nove borce, dugi niz godina bavi se i humanitarnim radom – do sada je organizovao trideset humanitarnih turnira „Borbom protiv nasilja”.

Miša je ujedno idejni tvorac i projekta „Budi heroj“ u okviru koga klub „Ronin“ već deceniju skuplja paketiće za decu obolelu od cerebralne paralize, dečje paralize, decu iz Udruženja distrofičara, gluvonemu decu i decu iz Velikog rita.

Miša Bačulov:

- Omiljeni junaci moje generacije bili su Supermen, Betmen, Nindža kornjače i njihov učitelj Splinter koji ih je i stvorio, Ajron men, pa možda i Hulk, što da ne.
- I još od detinjstva, dok sam imao par bezuspešnih pokušaja da letim s komšijine trešnje, ili da podignem mamin "Reno 5", bio sam opčinjen njima, diveći se ne samo snazi i moćima koje su posedovali, nego i toj neutaživoj želji da pomognu drugima. Slabijima, nemoćnijima, onima koji tonu u provaliju.
- Kada sam shvatio da ne mogu biti junak svog detinjstva, nego da moram da delam, radim na sebi, predano, posvećeno, da treniram, učim jezike, pomažem drugima, tada sam shvatio vrlo važnu životnu lekciju: da upravo pomažući prvo sebi možemo inspirisati i druge.

photo credit: Vlsdimir Rogić

- Svoju neustrašivost usmerio sam na sport, svoju priču na učenje jezika, svoju snagu na borbenost u ringu, umesto na ulici, svoj džentlmenski, urođen manir na svoju porodicu...shvatajući da postajem heroj svog života.
- I zato se pitam: zašto svako od nas ne bi to postao?
- Promeni svest, da bi mogao da menjaš svet.
- Počni od sebe, kao što sam ja počeo onda kada sam shvatio da ne mogu da poletim. Jer nemam krila.
- I zato, hajde da zaboravimo mračnu stranu života i da napravimo taj prvi korak u pravljenju heroja. Jer, identifikuj se s nekim ko zaista želi sveopšte dobro.“

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari