Modna blogerka za siromašne

Manifestacija koja diže prašinu: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a, oktobar 2018.

Manifestacija koja diže prašinu: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a, oktobar 2018.

Kada je organizacija na zavidnom nivou, backstage se drži „pod kontrolom“, pista je urađena svetski, u prvom redu su samo zvučna imena modne industrije, a blicevi sevaju sa svih strana, definitivno je znak da je vreme za još jedno spektakularno veče Serbia Fashion Week-a!

Sinoć je reviju Sanje Bobar, prelepe dizajnerke iz Crne Gore otvorila Jelena Bačić Alimpić, u haljini nežnih tonova, koja je izgledala krhko, nežno, blago, umiljato, poput nevine devojke na prvom randevuu, držeći u rukama svoj prvenac „Ringišpil“, čitajući nam odlomak iz knjige i uvodeći nas u jednu nadasve lepu i toplu ljubavnu priču. Elegancija, nežnost, stil, haljine golih leđa, sa malo šljokica, neizostavna čipka, odvela nas je na tih par minuta u bajku, u neki mikro svet u kojem vladaju ljubav, poštovanje, čestitost, srdačnost, u kojem se pleše, leti, voli, pa sve na prstićima, poletno, razdragano, kao da smo svi na sedmom nebu bili u tih par minuta i osećali se voljeno i nikad izgubljeno!

Gošća iz Italije, Vanessa Macchia pokazala nam je poslovno-elegantni stil, ali nažalost, već viđen, prosečan. Iako je koristila dobre materijale, iako je kolekciju upotpunila odličnim sakoima, s naglaskom na braon, zelenu i crnu, ipak, kožna suknja sa cibzarom i crni džemper viđamo i na ulici i na poslu.

PRIK – marka koja je već izgradila ime u modnom svetu. Zato smo s nestrpljenjem čekali šta će nam prikazati ove večeri, i znali smo da će „ubosti“ svačiji ukus! Nisu nas razočarali. Kao ni publiku. Crno –bele kombinacije dugih, ravnih krojeva sa kaišićima oko članka ruke zaista su pun pogodak! Bojali smo se da će „partizanovske“ boje možda biti monotone na sceni, ali prevarili smo se, jer s neverovatnim detaljima, sve je delovalo svedeno, kulturno, vrhunski, savršenih linija, da smo na tren zamislili čuvenu Anu Vintur kako u komadima PRIK-a upada u svoj office na Menhetnu i postrojava svoje zaposlene jer ova kolekcija, i njihove stvari uopšte, kao da ženama daju moć muškarca, moć da budu uspešne i da gaze poput gazela kroz život, hvatajući se u koštac s njim kao kakav snažni uragan!

Ritienne Zammit s Malte već smo imali priliku da upoznamo na ranijim SFW događajima i ovog puta je samo potvrdila svoj kvalitet. Ekstravagancija, gola leđa, šareni printovi, puno crvene zastupljene - totalni šik! Uz zvuke afričke muzike, s manekenkama koje su nosile zlatne okove oko vrata, usana zaklopljenih kojima kao da poručuju da je prošlo vreme kada su žene ćutale, s motivima afričkih plemena, ukrašenih tela, zapravo smo uvideli moderne ratnice! Kao što se devojkama u plemenu raseku usne dok su još tinejdžerke, i izbiju dva prednja zuba, po njihovim običajima, tako je i kolekcija pokazala da žena može trpeti bol, da uši uma mogu čuti, da nas svojim zanimljivim nošnjama može ostaviti bez daha!

Sjajna Nišlijka Milica Tričković definitivno je miljenica publike! Modeli nisu ni izašli na scenu, a malena lepotica već je pobrala sve aplauze! Kao da nije morala ništa ni da učini, a  opet- uradila je toliko mnogo za ovu scenu. Milica je spojila nespojivo - srednjovekovnu umetnost, hrišćanske motive, tako da izgleda kulturno, svedeno, blago, umirujuće, nežno, elegantno, s dozom seksepila, za šta pre svega treba biti smeo, hrabar, vešt, vickast i pomalo luckast za takav miks! Njene modele ne može poneti bilo ko! Može ih izneti ona koja veruje u ljubav, pravdu, istinu, časnost, čestitost, harmoniju, pravdoljubivost, mir, tradiciju, veru, nadu i u Boga! Ona koja je umerena, blage naravi, draga, mila, verna sebi prvo, precima, tradiciji. Takva je i Milica, takva je i kolekcija, pa ne čudi što se publika digla na noge kako bi pozdravila ovu mladu dizajnerku, uz zvuke „Svilen konac“. A podsetićemo vas da je Novosadska publika „teška“ na aplauzima.

Jovana Živković „Spes line“ je svojom revijom, u kojoj preovladava crna boja sa zanimljivim, šarenim printovima, pokazala kako izgleda jedna snažna, jaka žena, samouverena, koja sigurnim koracima gazi prema životu, a s puno nakita koje takođe sama dizajnira, samo je ulepšala celokupnu viziju, predočivši nam da ona koja veruje u sebe ipak može ostati čestita i pravedna, iako jakog karaktera  i oštrog jezika, iza takve baš može da se krije ona s velikim srcem i empatijom!

Ipak, kao šlag na tortu, publika je čekala reviju Suzane Perić. Onu Suzanu koja je proslavila jubilej – 20 godina postojanja i koja opstaje, u moru samoproklamovanih dizajnerki, koja ’vedri i oblači’ svojom kolekcijom, koja ostaje inovativna, a svoja, koja je pokazala da ona koja ponese previše tereta na svojim malim plećima je ista ona koja šarmira, flertuje,  i najbolje voli! Suzana je još jednom potvrdila zašto već dugi niz godina važi za jednu od najboljih domaćih kreatorki.

Za kraj četvrte večeri SFW-a, Eymeric Francois ostavio nas je neme! Od muzike, boja, haljina, celokupne scene...učinio je da se svi naježimo i da celu reviju ispratimo zinuti! Perfekcionizam, savršenost do najsitnijih detalja, samodisciplina, pomalo i arogancija, uticaj, besprekorna elegancija...naveli su nas da shvatimo da je Emerik ipak za klasu iznad svih! Emerik je zadao udarac! Dao je smernicu budućim kreatorima koji će se tek pojaviti. I uvek ga treba ostaviti za sam kraj. Jer, nakon njegove revije, sve bi drugo bio čist promašaj! Zato što dugo ostajete u šoku i treba vam određeni vremenski period da povratite dah i shvatite da ste ipak samo bili na modnom hepeningu, a ne u kakvoj čarobnoj šumi sa snežnom kraljicom!

Da li je ovo bilo veče gala veče? O, da, može se reći da jeste!

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari