Biznis

Novi Sad odisao modom punih šest dana: Završen Serbia Fashion Week, april 2015.

Novi Sad odisao modom punih šest dana: Završen Serbia Fashion Week, april 2015.

Srpska Atina bila je centar modnih dešavanja od 22-27 aprila. Inostrani gosti, svetski predstavnici mode, domaći izlagači, fotografi, blogeri, stilisti i svi oni koji imaju dodirnih tačaka sa ovom vrstom umetnosti, bili su deo ovog ogromnog projekta na kome je radilo nekoliko stotina ljudi. Interesantno kako svi volimo blještavilo, sjaj i svetla reflektora, prve redove, VIP propusnice i koktele, a nikad zapravo ne vidimo persone koje stoje iza celokupne priče. Šminkeri, frizeri, manekeni, konsultanti, organizatori, asistenti, menadžeri, obezbeđenje…svi oni dali su “krv i znoj”, radeći od jutra do mraka, u cilju da se u Novom Sadu pokaže pravim modnim spektakl, u čemu su i uspeli.

SFW tim

Na poslednjoj večeri SFW-a prikazan je grupni show- Fashion Engineering School u kom su učestvovale: Ana Tara Radonjić, Katarina Tomić, Sandra Stakić, Slavica Ilić Stanojlović i Tena Filičić, sa urbanim kolekcijama koje podsečaju na Njujork i Empire State Building, sa “nudle” nijansama, minimalizmom, gde su arhitektura i geometrija povezane modernom gotikom. Mnogo kože, providnih materijala, marsala boje i bogatstvo konstrukcije pokazuju kako vreme ovih talentovanih devojaka tek dolazi.

Ana Tara  (2)


Marko Marosiuk, Subotičanin, inspirisan plesom, te su se na sceni smenjivale haljine koje podsećaju na flamenko i čarlston fazon, propraćeno muzikom Kajli Minog i manekenkama koje vrckaju uz njenu melodiju; otkačene, šik, vesele, u kreacijama sa roze resama i zlatnim detaljima, na trenutak nas u mislima odvode u disco klub, a onda trgnu iz mašte, no ipak ostaje neprestano njihanje publike. Marko je inspiraciju dobio nakon jednog koncerta ove mega popularne pevačice, a to što je tad doživeo, to uzbuđenje, stanje svesti, esenciju ljubavi i lepote potrudio se da prenese na pistu. Inače, Marko obožava da pleše.

Elena Karatas - Rusija (1)

Gošća iz Rusije, Elena Kartas, obećavala je mnogo otvorivši svoju reviju odličnom ruskom melodijom, ali je vrlo brzo razočarala cvetnim motivima, “ćurkica” materijalom na koji vrlo lako možete naleteti na maramama vaših baka, što je novinarku ovog teksta navelo da pomislim kako godinama nisam bila u Rusiji, pa izgleda da je i tamo moda otišla u očin! “Bakica style”, “Al’ se našila” (zbog velikog broja haljina koje su mahom identične) su samo neki od komentara koji su se mogli čuti u pozadini. Na sreću, uzevši izjavu ove divne žene, sve gore napisano možemo “baciti u vodu” jer otkrivamo da je u pitanju tradicionalan ruski kostim, kao i da ova dizajnerka zapravo dolazi sa ciljem da predstavi svoju zemlju, ističući postojanje i moderne kolekcije. Možda pogrešno mesto da se predstavi ruska tradicija i život na selu, pa joj zameramo što se nije odlučila, s obzirom na to da je priznata umetnica, da nam predstavi svoju novu kolekciju.

Zbog Milice Tričković, premlade dizajnerke, vredelo je sedeti i čekati početak revije koji uvek pomalo mora okasniti. A kada počne golim grudima, tu nema promašaja! Glamurozno, haljine bogate čipkanim detaljima, visok kolar, duboki “V” izrez, žiton u porubu, naramenice, čipkani rukav i turban/peškir na glavi dočarali su pravu divu! Kolekcija “Prisoner” pokazuje elegantnu ženu. Milici najveću kritiku pruža prijateljica Ana, koja je ujedno i njen model, i koja se u Miličinim haljinama oseća poput vedete!

Milica  (1)
Milica  (2)

Grupno izlaganje sedam veličanstvenih domaćih dizajnera, na samom kraju programa, ako je verovati dizajnerki i vrsnoj blogerki Dušici Savić, odlično je stilizovano, estetika je fenomenalna, a favorit ove mlade dame s istančanim ukusom je Marko Marosiuk.

atmosfera na zatvaranju SFW

Serbia Fashion Week je završen. Svim prisutnim posetiocima zahvalili su se mentor manifestacije Marselius L. Džons, vlasnik uglednog modnog magazina “Fashion Insider”, Svetlana Horvat, predsednica srpske Nacionalne komore za modu, žena na čijim plećima leži celokupna ideja, i Višeslav Petković, istaknuti voditelj i “čovek iz senke”, kada je u pitanju organizacija ovog događaja.
Novi Sad po treći put bio je dobar modni domaćin. I ne samo to. Bio je modno sedište Evrope.

Autor: Nikea Vučetić
Foto by: M.Ristić, S.Anđelković, V.Ivošević, D.Žigić, V.Dimo

IZVOR
0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari